Rakete iznad Izraela, Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

STOTINE PROJEKTILA ZASULO IZRAEL

Ovo je 5 ključnih pitanja nakon događaja koji je ceo svet podigao na noge: Čeka se sledeći potez Tel Aviva!

Izraelski vojni zvaničnici saopštili su da se čini da su napadi završeni i da "za sada" više nema pretnji iz Irana, ali još uvek nije jasno kolika je šteta pričinjena

Objavljeno: 02.10.2024. 09:43h

Iran je sinoć lansirao na stotine projektila prema Izraelu, od kojih su neki završili na suparničkoj teritoriji.

Ovo je bio drugi napad Irana ove godine, nakon što je prethodno u aprilu ispalio na stotine projektila i dronova na Izrael.

Izraelski vojni zvaničnici saopštili su da se čini da su napadi završeni i da "za sada" više nema pretnji iz Irana, ali još uvek nije jasno kolika je šteta pričinjena.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na "posledice" nakon napada.

Benjamin Netanjahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Ovo su pet ključnih pitanja u vezi jučerašnjeg napada:

Koje su bile razmere iranskog napada?

Iran je sinoć lansirao oko 180 projektila prema Izraelu, saopštila je izraelska vojska. Ovo je veći napad od onog u aprilu, kada je ka Izraelu ispaljeno oko 110 balističkih projektila i 30 krstarećih raketa.

Na snimcima, koje su objavili izraelski mediji, vidi se kako neke rakete lete iznad Tel Aviva, nešto pre 19:45 po lokalnom vremenu.

Najviše projektila oborili su izraelski sistemi protivvazdušne odbrane. Dopisnik BBC-a iz Jerusalima javio je da su možda pogođene neke vojne baze, restorani i škole, ali zvaničnih potvrda još uvek nema.

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) tvrdi da je 90 odsto projektila pogodilo svoje mete, dodajući da su sada po prvi put korišćene i hipersonične rakete.

Izvori IRGC-a saopštili su da su navodno gađane tri izraelske vojne baze.

Palestinska uprava civilne odbrane u Jerihonu na Zapadnoj obali saopštila je da je u tom mesu poginula jedna osoba.

Guverner Husein Hamajel rekao je za AFP da je ta osoba poginula od pada raketnog otpada.

Izraelski zvaničnici nisu saopštili da ima teže povređenih, ali su izraelski lekari rekli da su dve osobe lakše ranjene gelerima.

Raketa iznad Izraela foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Zašto je Iran napao Izrael?

IRGC je saopštila da su napadi bili odgovor na ubistvo jednog od njihovih najviših komandanata i vođe militanata koje podržava Iran u tom regionu.

U pitanju su ubistva šefa Hezbolaha Hasana Nasralaha i komandanta IRGC-a Abasa Nilforošana u Bejrutu 27. septembra.

Takođe se pominje ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijeha. Iako Izrael nije priznao da stoji iza Hanijeove smrti u julu, veruje se da su odgovorni za taj napad.

Visoki iranski zvaničnik rekao je za Reuters da je vrhovni vođa zemlje, ajatolah Ali Hamnei, lično izdao naređenje za sinoćni raketni napad.

Ali Hamnei foto: ďż˝ Iranian Supreme Leader's Office via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Iran ne priznaje postojanje Izraela i traži njihovo iskorenjivanje. Iran već godinama podržava paravojne grupe koje se protive i bore orotiv Izraela.

Sa druge strane, Izrael veruje da Iran predstavlja egzistencijalnu pretnju i da je godinama vodio tajne operacije protiv Tel Aviva.

Da li je Gvozdena kupola zaustavila rakete?

Svima je poznato da Izrael već godinama ima veoma napredan sistem protivvazdušne odbrane, od kojih je najpoznatija Gvozdena kupola. Dizajniran je za presretanje raketa kratkog dometa koje ispaljuju Hamas i Hezbolah.

Davidova zvezda, zajednički projekat između SAd i Izraela, koristi se za presretanje raketa srednjeg i dugog dometa, kao i balističkih i krstarećih projektila.

A kada su u pitanju balističke rakete dugog dometa, koje lete van Zemljine atmosfere, Izrael ima presretače Arrow 2 i Arrow 3.

Gvozdena kupola foto: Profimedia

Kako su reagovali izraelski saveznici?

Predsednik SAD Džo Bajden juče je nakon napada ponovo potvrdio američku podršku Izraelu. On je napad Irana nazvao poražavajućim i neefikasnim.

Bajden je naredio svojim snagama u tom regionu da "pomognu u odbrani Izraela".

Portparol Pentagona je saopštio da su razarači američke mornarice ispalili desetak presretača na iranske rakete koje su bile usmerene ka Izraelu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je takođe potvrdio "višestruko presretanje raketa od strane SAD".

Ministar odbrane Velike Britanije Džon Hili rekao je da su britanske snage "imale ulogu u pokušajima da spreče dalju eskalaciju ukoba u utorak uveče", ali nije izneo više detalja.

Francuska i Japan takođe su osudili iranski napad i pozvali obe strane da izbegnu dalju eskalaciju.

Šta se dalje očekuje?

Netanijahu je nakon jučerašnjeg napada rekao da je Iran napravio "veliku grešku i da će platiti za to".

"Imamo planove i delovaćemo kada i gde kada mi odlučimo", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari.

Benjamin Netanjahufoto: EPA/ATEF SAFADI

Iranski IRGC saopštio je da bi, ukoliko Izrael odgovori", njihov odgovor bio još pogubniji.

U međuvremenu, izraelska vojska je tokom noći izvela nove vazdušne napade u Bejrutu na ciljeve Hezbolaha nakon što je upozorila stanovnike da se isele iz predgrađa na jugu gde je grupa prisutna.

Bonus video:

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)