Saša Milićević, Foto: Kurir TV, Zorana Jevtić, Nenad Kostić, Vladimir Šporčić

roditelji oprez!

Opasan virus hara među decom, skraćuje im imunitet: Ordinacije su pune, oglasio se poznati stručnjak!

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o deci predškolskog uzrasta, mada ima i školske dece sa ovom simptomatologijom

Objavljeno: 01.10.2024. 19:18h

Prelazni period iz leta u jesen, praćen promenljivim vremenom, pogoduje širenju virusa, što se i dokazuje na terenu, jer se ovih dana pune pedijatrijske čekaonice. Pedijatar Saša Milićević navodi za "Blic" da je najviše rino virusa, koji napada gornje disajne puteve, pa značajan broj pacijenata ima curenje iz nosa, kijanje, kašalj i temperaturu.

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o deci predškolskog uzrasta, mada ima i školske dece sa ovom simptomatologijom.

"Preležao je infekciju, sad je opet bolestan"

- Problem je što se rino virus jako brzo širi i daje kratak imunitet, tako da, kada neko oboli od nekog virusa, on ima imunitet koji traje neko kratko vreme, a posle toga se ponovo razboli. Zato često čujemo "preležao je infekciju, sad je opet bolestan" - kaže dr Milićević.

Da se virus ne bi vraćao, najbitnije je da se dece dobro izleče, što, između ostalog, podrazumeva i dobar odmor.

Virusfoto: Profimedia

- U tom slučaju, imunitet neće biti tako kratak - napominje Milićević i dodaje:

"Najvažnije je da dete ostane kod kuće, da ne ide u kolektiv, nebitno da li je škola ili vrtić, da pije topao čaj, i da miruje. Ne treba odmah davati antibiotike, a ukoliko je povišena, treba davati lekove za temperaturu, i fiziološki rastvor u nosić da bi dete moglo da diše. Treba im davati što više vitamina, odnosno voća, da bi im imunitet ojačao, i treba što više da spavaju, takože zbog imuniteta. Večito deficitaran san obara imuni sistem".

Kada se javiti lekaru

U prva dva do tri dana, prema njegovim rečima, ukoliko temperatura nije mnogo visoka ne treba se javljati lekaru.

- Ali, ako je temperatura baš visoka, ako je dete lošeg opšteg stanja, ako istovremeno povraća i ima dijareju, onda se treba javiti lekaru i ranije - savetuje sagovornik "Blica".

Kako kaže, pored rino virusa, ima dosta i stomačnih - rote i adenovirusa, koji se takođe prilično prenose, pa ima dosta deca sa dijarejeom.

Probleme imaju i mali astmatičari

Sezona je i varičele, ovčijih boginja, a reaguju i mali astmatičari.

- Promena vremena zajedno sa virusima dovodi do toga da pacijenti koji imaju osetljive bronhije, imaju astmu, otežano dišu i da im svira u plućima. Kod male dece dovoljan je mali otok disajnih puteva da se pojave problemi, a to je pogotovo izraženo kod beba - kaže Milićević.

Primećuje da je jako nezgodno vreme za oblačenje, s obzirom na to da je ujutro hladnije a kasnije otopli, što zbunjuje i roditelje kako decu da obuku, pa se ona prehlade.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Ljubinka Račić Đokić/Preneo D.M.)