Transplantacija, Foto: Printscreen/Twitter/Jedna je Sasha

život piše romane

Potresna ispovest majke Jasmine koja je donirala bubreg svom sinu: "Ja sam to morala za svoje dete!"

Devet godina straha, neizvesnosti, ali i nade

Objavljeno: 01.10.2024. 17:10h

Srećna je žena koja se ostvari u ulozi majke, naročito ako dobije drugu šansu da omogući detetu koje je bilo bolesno od autoimune bolesti da nastavi normalno da živi kao i svi njegovi vršnjaci - kaže Jasmina Miljković, majka koja je prošle godine donirala bubreg svom sinu Borisu i podarila mu život drugi put. Boris je danas zdrav dečak i sutra slavi 12. rođendan.

Priča Jasmine Miljković je oličenje ljubavi i volje, i primer svim roditeljima, koji su u sličnoj situaciji, kako treba pristupiti velikom životnom iskušenju kao što je bolest deteta čiji život zavisi od transplantacije organa.

- Srećna je žena koja se ostvari u ulozi majke, naročito ako dobije drugu šansu da omogući detetu koje je bilo bolesno od autoimune bolesti da nastavi normalno da živi kao i svi njegovi vršnjaci. Činjenica da je njegov život u mojim rukama i da isključivo zavisi od aparata za peritoneumsku dijalizu, na koji je bio priključen dnevno od 12 do 17 sati, ne dovodi u pitanje kako ću i da li ću moći, nego ja to mogu i moram za moje dete - ističe Jasmina Miljković.

Devet godina straha, neizvesnosti, ali i nade

Punih devet godina trajala je njihova borba, a prošle godine je Jasmina donirala bubreg svom sinu Borisu. Boris je danas, zahvaljujući svojoj majci, zdrav dečak.

- Put od saznanja, prihvatanja, lečenja i izlečenja trajao je punih 9 godina i bio je pun straha, neizvesnosti, ali i nade da će na kraju sve biti dobro. Zahvaljujući Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, inostranom timu, timu nefrologije, hirurgije, urologije i psihologa, Boris je sada zdrav dečak koji sutra puni 12 godina - rekla je Jasmina na današnjoj konferenciji za medije povodom obeležavanja Evropskog dana donora.

Jasmina je, inače, članica Udruženja dece bubrežnih bolesnika i transplantiraniih osoba "Sve za osmeh".

Novi bubreg čeka 40 dece

U ovom trenutku u Srbiji oko 2.000 pacijenata čeka na transplantaciju organa, među njima je i 40-oro dece bubrežnih pacijenata. Od početka godine u Srbiji su urađene svega 22 kadaverične (sa preminulog donora) transplantacije - 10 bubrega, 3 srca, 3 jetre i 6 rožnjača.

Bubregfoto: Profimedia

Više od 80 odsto građana Srbije generalno podržava doniranje organa, dok je skoro tri četvrtine građana saglasno da porodica donira njihove organe ukoliko se nađu u takvoj situaciji, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije povodom obeležavanja Evropskog dana donora.

"Jedna odluka, mnogo spašenih života"

Članovi Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i pacijenata na listi čekanja "Donorstvo je herojstvo" će u petak, po treći put, obeležiti Evropski dan donora u parku Ušće u Beogradu, sadnjom Drveta života u znak zahvalnosti donorima (živim i kadaveričnim), kao i porodicama koje su dale saglasnost da organi njihovih najmilijih budu donirani.

- Slogan ovogodišnjeg Evropskog dana donora je "Jedna odluka, mnogo spašenih života". Baš zato, u čast svim donorima, živim i kadaveričnim, kao i porodicama koje su dali saglasnost da organi njihovih najmilijih budu donirani, pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u petak, 4. oktobra u 11 sati u parku Ušće (deo iza tržnog centra, kod Skejt parka) da zajedno zahvaljujući podršci i donaciji JKP "Zelenilo – Beograd", zasadimo drugo drvo života, koje će biti podsetnik na sve naše heroje! - poručila je Ivana Jović iz Udruženja "Donorstvo je herojstvo".

Bonus video:

(Espreso/Blic/Milica Marković/Preneo D.M.)