DEZERT
Ove keksiće sa makom ćete jesti danima: Uvek sveži, lako se spremaju, a u jednom domaćice stalno greše kad ih prave
Evo jedan recep koji će vas sigurno oduševiti
Mekani i divni keksići sa punjenjem od maka će zadovoljiti sva vaša čula! Priprema se veoma lako, a jako je ukusno!
Verujemo i da veliki broj sastojaka već imate u vašoj kuhinji.
Sastojci:
Hrskavo testo: 170 g putera 300 g glatkog brašna 100 g šećera 1 jaje
Punjenje od maka: 125 g mlevenog maka 1 kašičica šećera 50 ml mleka nekoliko kapi arome ruma šećer u prahu za valjanje
Priprema kolača:
Prvo pripremite fil od maka tako što ćete sve sastojke (šećer, arom ruma, mak) preliti vrelim mlekom i dobro promešati. Možda će vam delovati da je previše gusti, ali nemojte sipati više mleka!
Pustite da se fil ohladi dok pripremate testo.
U činiji pomešati brašno i šećer, pa dodati hladan puter isečen na kockice i zamesiti glatko testo. Umotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider na 30 do 60 minuta.
Zagrejte rernu na 180°C, a veliki plitki pleh obložite papirom za pečenje.
Testo podeliti na 25 loptica veličine oraha i svaku malo istanjiti, a u sredinu svake staviti po jednu kašičicu hladnog fila od maka.
Formirajte pravilne loptice i ređajte ih na pripremljen pleh, vodeći računa da ostavite razmak, jer će se keksići tokom pečenja raširiti.
Pecite kekse oko 10 minuta, pazeći da ne potamne. Pospite sve šećerom u prahu.
Ukoliko želite da budu još slađe, možete preliti i malo istopljene čokolade i sačekati da se kolač ohladi.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/M.S.)