Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

DEZERT

Ove keksiće sa makom ćete jesti danima: Uvek sveži, lako se spremaju, a u jednom domaćice stalno greše kad ih prave

Evo jedan recep koji će vas sigurno oduševiti

Objavljeno: 01.10.2024. 16:12h > 16:18h

Mekani i divni keksići sa punjenjem od maka će zadovoljiti sva vaša čula! Priprema se veoma lako, a jako je ukusno!

Verujemo i da veliki broj sastojaka već imate u vašoj kuhinji.

Sastojci:

Hrskavo testo: 170 g putera 300 g glatkog brašna 100 g šećera 1 jaje

foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Punjenje od maka: 125 g mlevenog maka 1 kašičica šećera 50 ml mleka nekoliko kapi arome ruma šećer u prahu za valjanje

Priprema kolača:

Prvo pripremite fil od maka tako što ćete sve sastojke (šećer, arom ruma, mak) preliti vrelim mlekom i dobro promešati. Možda će vam delovati da je previše gusti, ali nemojte sipati više mleka!

foto: Alena Dvorakova / Panthermedia / Profimedia

Pustite da se fil ohladi dok pripremate testo.

U činiji pomešati brašno i šećer, pa dodati hladan puter isečen na kockice i zamesiti glatko testo. Umotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider na 30 do 60 minuta.

Zagrejte rernu na 180°C, a veliki plitki pleh obložite papirom za pečenje.

Testo podeliti na 25 loptica veličine oraha i svaku malo istanjiti, a u sredinu svake staviti po jednu kašičicu hladnog fila od maka.

Makfoto: Markéta Bendová / Alamy / Alamy / Profimedia

Formirajte pravilne loptice i ređajte ih na pripremljen pleh, vodeći računa da ostavite razmak, jer će se keksići tokom pečenja raširiti.

Pecite kekse oko 10 minuta, pazeći da ne potamne. Pospite sve šećerom u prahu.

Ukoliko želite da budu još slađe, možete preliti i malo istopljene čokolade i sačekati da se kolač ohladi.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/M.S.)