Beogardska tvrđava, Foto: Beograd.rs

gradske aktuelnosti

Beogradska tvrđava nudi brojne sadržaje za posetioce: Ovo su njene znamenitosti (FOTO)

Beogradska tvrđava je stalno otvorena za posetioce

Objavljeno: 01.10.2024. 16:12h

Rimski bunar, Kula Nebojša, Zindan kapija, Veliki barutni magacin, Vojni bunker, kazamati i Sahat kula su znamenitosti koje mogu videti posetioci Beogradske tvrđave.

Beogradska tvrđava predstavlja jednu od najposećenijih lokacija u glavnom gradu koja ima istoriju staru preko 2.000 godina. Ona se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, a njom upravlja Javno preduzeće „Beogradska tvrđava”.

foto: Beograd.rs
foto: Beograd.rs

Beogradsku tvrđavu čine Gornji i Donji grad, a zajedno sa Kalemegdanskim parkom predstvalja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Beogradu predstavlja jedinstvenu kulturno-istorijsku celinu, a posetioci Tvrđave mogu videti neke od sadržaja koje se ovde nalaze.

„Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” tokom svog relativno kratkog postojanja trudi se da svake godine upriliči neki novi sadržaj i upotpuni sadržaj same Beogradske tvrđave i turističke ponude samog grada. Trenutno je dostupno više objekata za turističku posetu, najnoviji su od ove godine Zindan kapija gde se nalazi Udruženje „Beli orlovi”, vitezovi, koje se bavi očuvanjem starih zanata, starih rukotvorina i naravno viteškog načina življenja i života. Takođe imamo već tradicionalne objekte kao što je Kula Nebojša, jedina srednjevekovna očuvana kula na Beogradskoj tvrđavi, Rimski bunar koji u stvari nije rimski niti ni bunar, iako ga tako zovemo i volimo tako da ga zovemo, jedno od najmisterioznijih mesta u Srbiji, Vojni bunker iz perioda Hladnog rata, Veliki barutni magacin koji su gradili Austrijanci, da bi naravno sačuvali uopšte tvrđavu i grad, a gde se danas nalaze ostaci rimskih spomenika, skulptura, sarkofaga iz perioda vladavine Rimljana na ovim prostorima” kaže Ivan Urošević iz JP „Beogradska tvrđava”.

Beogradska tvrđava je stalno otvorena za posetioce koji nakon obilaska istorijskih znamenitosti mogu uživati u šetnji ili odmarati u Kalemegdanskom parku.

foto: Beograd.rs
foto: Beograd.rs

Kalemegdan čuva prošlost našeg grada, a ujedno je i mesto na kom se održavaju brojne manifestacije. Tvrđava je jedna od omiljenih lokacija za okupljanje Beograđana, ali i turistička atrakcija glavnog grada.

(Espreso/Gradonačelnik.Beograd.rs)