Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP Photo Khalil Hamra

NIJE NAIVNO

U jeku haosa, svet pretrnuo od poteza koji je Erdogan povukao: Zbog ovoga će se mnogima izmaći tlo pod nogama!

Savet bezbednosti jedino je telo UN-a koje svakodnevno može donositi pravno obvezujuće odluke, poput odobravanja upotrebe sile i nametanja sankcija

Objavljeno: 01.10.2024. 10:23h

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi Generalna skupština Ujedinjenih naroda trebala preporučiti upotrebu sile, u skladu sa rezolucijom koju je donela 1950. godine, ako Savet bezbednosti UN-a ne uspe da zaustavi izraelske napade na Gazu i Liban.

Turska, članica NATO-a, osudila je razorne izraelske napade protiv Hamasa u Gazi i Hezbolaha u Libanu. Ankara je zaustavila svu trgovinu sa Izraelom i podnela zahtev za pridruživanje tužbi za genocid protiv Izraela pred Svetskim sudom.

"Generalna skupština UN-a trebala bi brzo da primeni autoritet da preporuči upotrebu sile, kao što je to učinila sa rezolucijom Ujedinjenje za mir iz 1950. godine, ako Savet bezbednosti ne može pokazati potrebnu volju", kazao je Erdogan nakon sastanka vlade.

Savet bezbednosti može donositi pravno obvezujuće odluke

U rezoluciji se navodi da Generalna skupština UN-a može da uskoči ako nesuglasice između pet stalnih članica sa pravom veta u Savetu bezbednosti - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država - znače da one ne uspevaju da održe međunarodni mir.

Savet bezbednosti jedino je telo UN-a koje svakodnevno može donositi pravno obvezujuće odluke, poput odobravanja upotrebe sile i nametanja sankcija.

Erdogan je takođe rekao da je tužan što muslimanske zemlje ne uspevaju da zauzmu aktivniji stav protiv Izraela, pozivajući ih da preduzmu ekonomske, diplomatske i političke mere protiv Izraela kako bi izvršili pritisak na njega da prihvati primirje.

Redžep Tajip Erdogan foto: AP Photo Khalil Hamra

"Za mir svih u našoj regiji, od muslimana preko Jevreja do hrišćana, pozivamo međunarodnu zajednicu i muslimanski svet da se mobiliziraju", rekao je Erdogan, dodajući da će napadi Izraela ciljati i na muslimanske zemlje ako se uskoro ne zaustave.

Bonus video:

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)