Izraelska vojska, Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

ALARMANTNO NA BLISKOM ISTOKU

Šta je zapravo operacija "Severne strele"? Izraelske kopnene trupe ušle u Liban po prvi put od 2006. godine!

Izrael je odbio da kaže koliko će duboko njegove trupe ući u Liban ili koliko se očekuje da će operacija trajati

Objavljeno: 01.10.2024. 08:45h

Izraelske vojne snage prešle su granicu sa južnim Libanom kako bi sprovele, kako je rekao Izrael, "ograničene, lokalizovane i ciljane napade" protiv Hezbolaha.

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da gađaju lokacije Hezbolaha u pograničnoj oblasti južnog Libana koje "predstavljaju neposrednu pretnju izraelskim zajednicama u severnom Izraelu", uključujući zalihe i oružje.

Izrael je odbio da kaže koliko će duboko njegove trupe ući u Liban ili koliko se očekuje da će operacija trajati.

Izvori su rekli za NBC News da će ofanziva biti ograničena po trajanju i obimu, da će trajati danima, a ne nedeljama.

Portparol IDF-a rekao je da su izraelske snage "uvežbane i pripremljene poslednjih meseci" za kopnenu operaciju, koja je najavljena oko 2 sata ujutru po lokalnom vremenu.

Ovo je prvi put da su regularne izraelske kopnene trupe ušle na teritoriju Libana od 2006. godine.

foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izrael je ranije pokrenuo male operacije specijalnih snaga na južni Liban uoči potencijalne kopnene ofanzive, rekao je izraelski zvaničnik za NBC News.

Takođe je počelo granatiranje pograničnih gradova širom južnog Libana i poslato upozorenje o evakuaciji stanovnicima koji žive u južnim predgrađima libanske prestonice Bejruta, savetujući civile koji žive u određenim zgradama da napuste grad pre vazdušnih napada na grad.

foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

IDF je takođe proglasila tri male pogranične zajednice za "zatvorene vojne zone", ograničavajući pristup samo vojnom osoblju u satima pre svog upada u Liban.

Ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su trupe ušle u južni Liban, u vojnom saopštenju se navodi da je otprilike 10 projektila prešlo u Izrael iz Libana. Rečeno je da su neki presretnuti, a drugi pali na otvorenim područjima.

Granatiranje na graničnim područjima značilo je da mirovne snage UN više ne mogu da vrše patrole "zbog intenziteta raketa koje idu napred-nazad", navodi se.

FOTO: EPA-EFE/WAEL HAMZEH
FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
FOTO: EPA-EFE/WAEL HAMZEH
FOTO: EPA-EFE/WAEL HAMZEH
FOTO: EPA-EFE/WAEL HAMZEH
FOTO: EPA-EFE/WAEL HAMZEH
FOTO: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Libanska vojska - odvojena od Hezbolaha - povukla je trupe sa kontrolnih punktova u blizini granice usred intenzivnog granatiranja.

Ranije je zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem rekao da je grupa spremna za izraelsku kopnenu ofanzivu i da bi bitka "možda bila duga".

Libansko ministarstvo zdravlja kaže da je više od 1.000 ljudi ubijeno širom zemlje u poslednje dve nedelje zbog izraelskih vazdušnih napada, dok bi do milion sada moglo biti raseljeno.

Bonus video:

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)