dr Biserka Obradović, Foto: Printscreen TV Prva

VAŽNO!

Čekaonice pune pacijenta, najčešće dolaze sa ovim simptomima: Jednu grešku svi prave, dr Biserka upozorava!

Početkom septembra u Srbiji najaktivniji su bili norovirus i rinovirus, ali pored njih bio je aktivan i koronavirus

Objavljeno: 01.10.2024. 07:36h

Jako toplo vreme pred sam kraj septembra, pa pad temperatura za 15 stepeni u sezoni virusa i prehlada očekivano je doveo do povećanog broja pacijenata u domovima zdravlja. Najčešći simptomi su povišena temperatura, bol u grlu i respiratorne smetnje.

Početkom septembra u Srbiji najaktivniji su bili norovirus i rinovirus, ali pored njih bio je aktivan i koronavirus. Sezona adenovirusa nastupi u vremenski promenljivom delu godine. Tako da pacijenti koji se ovih dana pojavljuju u Domu zdravlja imaju slične simptome.

Kako je rekla doktorka Biserka Obradović za nova.rs prisutan je „konglomerat virusa i bakterija“ i na sve to ima i pacijenata koji su dobili novu varijantu kovida.

„Uglavnom pacijenti dolaze sa povišenom temperaturom, žale se na bol u grlu ili na bolne sinuse i zapušen nos. Kod lekara se javi pacijenti kojima je imuni sistem već jako pao zbog virusa, pa su prisutne gnojne angine i infekcije, upale pluća, takođe dosta ima respiratornih virusa“, kaže Obradović i objašnjava da će bolest brže proći ako se odmah javite lekaru nego kad čekate. Što više vremena prolazi, zdravstvena slika se komplikuje.

dr Biserka Obradovićfoto: Printscreen / TV Prva

„Dobiju temperaturu, skidaju ju je sami, a onda obično sledeći dan uslede bolovi u grlu. Dakle, leče se sami. Kada se situacija malo smiri, odlaze na posao i u kolektive, a takvi ljudi su kliconoše. Međutim, nije bila adekvatna terapija i bolest nije preležana, pa se posle sedam dana situacija ozbiljno pogorša kada je već imuni sistem već pao i tada se zahteva ozbiljniji pristup lečenju. Moramo da budemo odgovorni prema sebi jer kao što je tokom leta pravljena velika greška prelaskom sa visoke spoljne temperature u jako rashlađene prostorije, tako i u ovom periodu zbog virusa, moramo organizam da čuvamo i kada se pojave prvi simptomi treba reagujemo kako bi se što lakše oporavili“, zaključuje doktorka Biserka Obradović.

Bonus video:

(Espreso/ Nova/ Prenela: T.M.)