Miloš Vučević, Foto: Printscreen/TV Prva

ulaganje i razvitak zemlje

Premijer Vučević u Skupštini: Gradimo 22 nove škole, 3 doma zdravlja i 8 bolnica!

On je konstatovao da je povećana projekcija rasta budžeta sa 3,5 na 3,8 posto i predloženo je povećanje prihoda za 132,5 milijardi dinara

Objavljeno: 30.09.2024. 19:55h

Premijer Miloš Vučević napravio je danas u Skupštini rekapitulaciju rebalansa budžeta Republike Srbije i istakao da je to plod ekonomskih pokazatelja za ovu godinu.

On je konstatovao da je povećana projekcija rasta budžeta sa 3,5 na 3,8 posto i predloženo je povećanje prihoda za 132,5 milijardi dinara.

- Budžetski deficit držimo ispod nivoa koji smo dogovorili sa MMF-om. Ističem, nivo javnog duga neće preči 51,5 procenata od BDP što je više nego dobar rezultat imajući u vidu sve ekonomske trendove na tlu Evrope. Tome bih dodao i činjenicu da smo obuzdali inflaciju, naša projekcija je da neće preči 4,7 u ovoj godini, a da sledeće spustimo ispod četiri posto, što će se reflektovati na bolji život građana.

Gradimo 22 nove škole, tri doma zdravlja i osam bolnica

Skupština Srbijefoto: Ministarstvo Pravde

Vučević je istakao bitne delove rebalansa, naglasivši da je to uvek nezahvalno deliti.

- Kapitalni budžet iznosi 7,9 posto BDP. To je rezultat ekonomskog napretka države i fiskalno odgovorne politike prethodnih godina i naravno reflektuje se činjenica da Srbija privlači 2/3 investicija. Kapitalni projekti se nastavljaju- gradnja auto-puteva, brzih pruga, kliničkih centara, bolnica, domova zdravlja, povećan nivo izdvajanja za ekologiju, škole i obdaništa, kulturu. Dovoljno je reči da osam novih bolnica u Srbiji gradimo, tri doma zdravlja, 22 škole, šest naučnih ustanova, 10 ustanova kulture. Nećemo na tome stati. U zaštitu životne sredine izdvajamo direktno u ministarstvo tri milijarde dinara, u okviru kojeg imamo i budžet za Ministarstvo za građevinarstvo 10 milijardi za uređenje deponija, prečistače, sve ono što treba da čuva reke, vode, pijaće izvore. 12 milijardi je veći budžet za prosvetu kroz rebalans, od toga je osam milijardi veći fond za plate u prosveti.

Nebo nad Srbijom biće sigurnije

Premijer je konstatovao da je budžet za odbranu veći za 57,2 milijarde te da smo došli na nešto što smo mogli da sanjamo.

- Potpisan je dogovor o kupovini modernih aviona marke Rafal iz Francuke. Nebo nad Srbijom će biti sigurnije. Takva nabavka nije u sukobu sa našom neutralnošću. Ovo nije novina da kupujemo od različitih proizvođača. Budžet za poljoprivredu, o kojem se dosta diskutovalo, predložili smo 18 milijardi više, rekordan budžet za poljoprivredu od 136,7 milijardi. Direktni fond za subvencije nikada nije veći bio. Budžet za zdravstvo je 573,6 milijardi, ili 7,3 posto ukupnog budžeta, time je apsolutno stavljen prioritet čuvanja zdravlja naših građana. To nikada ne može ostaviti imunim. Ovo je izdvajanje i ulaganje u zdravlje građana. Podrškom populacionoj politici ohrabrujemo građane. Verujem da je ovaj rebalns uvod za Zakon o budžetu za 2025. koji ćemo ubrzo predložiti vama na raspravu i usvajanje i da ćemo nastaviti da čuvamo politički mir koji je preduslov za napredak države. Zahvaljujem se svim poslanicima koji su učestvovali u raspravi. Siguran sam da će većina u Skupštini usvojiti rebalans, da Srbija bude uređena kuća dobrih domaćina.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/Preneo D.M.)