Centralna stanica, Foto: Beograd.rs

gradski prevoz

Ovo je vodič kroz gradski prevoz do nove autobuske stanice: Sve linije i stajališta na jednom mestu!

Sekretarijat za javni prevoz naveo je i da prostor dolaznih i prigradskih polaznih perona nemaju kontrolisan protok putnika

Objavljeno: 30.09.2024. 19:38h

Sekretarijat za javni prevoz Beograda objavio je danas smernice o mogućnostima korišćenja linija gradskog prevoza u prestonici, nakon otvaranja nove centralne autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, dolazni peroni na novoj glavnoj autobuskoj stanici sa brojevima od jedan do 12 raspoređeni nakon ulazne rampe u pravcu kretanja autobusa s desne strane, a da ukoliko se korisnici vrate nazad ka rampi i Ulici Marka Hristića, mogu da koriste stajališta linija gradskog prevoza.

Kako doći do stanice

Građani koji dolaze sa te strane mogu da koriste linije 85 i 600, koje povezuju GO Novi Beograd, GO Zemun, KBC "Zemun", stadion "Zemun", naselje Borča i druga naselja na levoj obali Dunava, GO Čukarica i Banovim brdom, a za liniju 600 vezu sa Sajmom, petljom "Mostar", železničkom stanicom "Beograd centar" i aerodromom "Nikola Tesla".

Naspram glavnog ulaza su raspoređeni peroni za prigradski saobraćaj od 13 do 20, a ukoliko od dolaznih perona korisnici nastave pravo i prođu pored perona za prigradski prevoz od 13 do 20 izlaze na prvo taksi stajalište, nakon kog se izlazi na raskrsnicu ulica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe, gde je moguće koristiti tramvajska i autobuska stajališta linija sedam, devet, 11 i 13, 60, 60L, 89, 94, 95 i E6.

Kako do centra grada od stanice

Lnija 7 veza sa Savskim trgom, Nemanjinom ulicom, Trgom Slavija, Bulevarom kralja Aleksandra, Tašmajdanom, Vukovim spomenikom, GO Zvezdara, linija 9 sa Savskim trgom, Nemanjinom ulicom, Trgom Slavija, Karađorđevim parkom, Kliničkim centrom Srbije, Autokomandom, Voždovcem, Banjicom, a linija 11 veza sa Sajmom, Savskim trgom, Pristaništem, Dorćolom i linija 13 je veza sa GO Čukarica, Banovim brdom.

Autobuska stanicafoto: Beograd.rs

Linije 60 i 60L su veza sa Zelenim vencem, a 67 veza sa Beogradskom arenom, Ušćem, Zelenim vencem.

Linija 85 je veza sa GO Novi Beograd, GO Zemun, KBC "Zemun", stadionom "Zemun", naseljem Borča i drugim naseljima na levoj obali Dunava, GO Čukarica i Banovim brdom, dok je linija 89 veza sa GO Čukarica, Čukaričkom padinom, Žarkovom, Vidikovcem, Blokovima 61, 62, 63, 64, 72.

Linija 94 je veza sa blokovima 44, 45, 70, 70a, KBC "Dragiša Mišović", Vojnomedicinskom akademijom, Banjicom, GO Rakovica, Kanarevim brdom, Kneževcem, Resnikom, dok je linija 95 veza sa blokovima 45, 61, 62, 63, 64, Ušćem, Zelenim vencem, Trgom Republike, Pančevačkim mostom, Borčom i naseljima na levoj obali Dunava.

Linija E6 povezuje blokove 44, 45, 70, 70a, sa Ušćem, Zelenim vencem, Trgom Republike, Pančevačkim mostom, Mirijevom.

Odakle polaze međugradski autobusi, i za inostranstvo

Svi polasci za međunarodne i međugradske linije su raspoređeni na peronima od 35 do 56, koji se nalaze do postojećeg aneks objekta koji se koristi kao privremena stanična zgrada, a ukoliko od privremene stanične zgrade nastavite kretanje prema ulici Antifašističke borbe, na tom mestu vas čeka prilaz železničkoj stanici "Novi Beograd" i mogućnost korišćenja stajališta BG voza, tramvaja i autobusa.

Građanima je na raspolaganju stajalište BG voza i linija gradske železnice za Zemun, Batajnicu, železničku stanicu "Beograd centar", Rakovicu, Kneževac, Resnik, Karađorđev park, Vukov spomenik, Pančevački most i naselja na levoj obali Dunava, a mogu se koristiti i stajališta prethodno navedenih tramvjskih linija 7, 9, 11, 13, kao i linija 94 i 95.

Autobuska stanicafoto: Grad Beograd

Peroni od 57 do 63 namenjeni su za turističke polaske i nalaze se odmah do privremene stanične zgrade i imaju poseban ulaz na autobusku stanicu iz Ulice Marka Hristića, a na ovom mestu se nalazi drugo taksi stajalište.

S druge strane privremene stanične zgrade u Ulici Milutina Milankovića mogu se koristiti stajališta autobuskih linija 67, koja je veza sa Beogradskom arenom, Ušćem, Zelenim vencem, kao i EKO 1 koji je veza sa Beogradskom arenom, Ušćem, Zelenim vencem, Narodnom skupštinom, Bulevarom kralja Aleksandra, Tašmajdanom, Vukovim spomenikom, GO Zvezdara.

Sekretarijat za javni prevoz naveo je i da prostor dolaznih i prigradskih polaznih perona nemaju kontrolisan protok putnika. Kontrolisani prolazi putnika su postavljeni na prelazu od prigradskih perona ka polaznim, kao i na ulazu od strane putničke zgrade. Kartomati za kupovinu karata su takođe pozicionirani na te dve lokacije.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Nikola Todorović/Preneo D.M.)