Jesen u Beogradu, Foto: Beta Dragan Gojić

vremenska prognoza

Čak 5 letnjih dana nas očekuje u oktobru: Ovo je detaljna vremenska prognoza RHMZ-a za 10. mesec

Iz RHMZ uvek napominju da je mesečna prognoza orijentaciona i da je poželjno da se koristi uz prognozu za pet dana unapred

Objavljeno: 30.09.2024. 13:43h

Oktobar će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Istočnoj i Južnoj Srbiji topliji i suvlјi, a možemo se nadati i Miholјskom letu, pokazuju podaci sezonske vremenske prognoze RHMZ-a.

Prvi dan oktobra 2024. stiže nam s prilično hladnim i vedrim jutrom, dok će kasnije biti pretežno sunčano i toplije. Vetar u većem delu slab promenljiv, na istoku umeren i jak severozapadni, uveče u slabljenju. Najniža temperatura od 2 do 11 °C, a najviša od 17 do 21 °C.

Prema mesečnoj prognozi RHMZ, to će biti i jedan od najhladnijih dana u oktobru, ali već od sledećeg dana temperature ponovo rastu.

“U celoj Srbiji se očekuje oktobar sa srednjom temperaturom vazduha oko +1 stepen iznad višegodišnjeg proseka. Srednja oktobarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 11 do 14 stepeni, a u planinskim predelima od 6 do 9. Srednja maksimalna temperatura vazduha za oktobar biće u intervalu od 18 do 21 u nižim predelima, u planinskim od 10 do 16, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti od 6 do 10, a u planinskim predelima od 3 do 6. Očekuje se od dva do pet letnjih dana sa maksimalnom temperaturom ≥25 stepeni”, navode iz RHMZ u klimatskim izgledima za oktobar.

Najhladnije će biti na Kopaoniku, kada će se 2. oktobra živa na termometru spustiti i to -2. Nešto toplije biće na Zlatiboru, gde će najviša temperatura tokom oktobra biti 20 stepeni Celzijusovih oko 4. i 5. oktobra, a najniža na ovoj planini biće 2. oktobra, svega 5 stepeni.

RHMZfoto: RHMZ

Kada je u pitanju Beograd, meteorolozi prognoziraju da će najhladniji dan biti 1. oktobar, kada će minimalna temperatura biti 9 stepeni, a maksimalna neće prelaziti 18. podeok Celzijusove skale. Najtoplije u Beogradu biće 5. oktobra, kada se prognozira 23 stepena. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.5ºC, a srednje maksimalne oko 19.0ºC.

Padavine u granicama proseka

Što se tiče padavina, u većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Istočnoj i Južnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 38 mm.

Iz RHMZ uvek napominju da je mesečna prognoza orijentaciona i da je poželjno da se koristi uz prognozu za pet dana unapred.

Bonus video:

(Espreso/Mondo.rs/M.L.)