Marin le Pen, Foto: FRANCOIS GREUEZ / Sipa Press / Profimedia

POČINJE SUĐENJE

Le Penova u nebranom grožđu, ovo može da je uništi: Francuskinji britkog jezika preti robija, u igri milioni!

Ona od početka poriče optužbe koje se odnose na razdoblje između 2004. i 2016, a tiču se Nacionalnog fronta i Nacionalnog okupljanja i bivših izabranih zvaničnika i asistenata

Objavljeno: 30.09.2024. 11:17h

U sudu u Parizu danas počinje suđenje Marin le Pen, vodećoj ličnosti francuske desnice i bivšoj predsednici stranke Nacionalno okupljanje, kao i njenom ocu i drugim političkim istomišljenicima pod optužbama za nezakonito uzimanje finansijskih sredstava za lažne saradnike u Evropskom parlamentu.

Njen otac Žan-Mari le Pen, osnivač stranke Nacionalni front kojoj je Marin promenila ime kako bi se distancirala od ekstremizma, jedan je od 28 optuženih za proneveru sredstava.

Ona od početka poriče optužbe koje se odnose na razdoblje između 2004. i 2016, a tiču se Nacionalnog fronta i Nacionalnog okupljanja i bivših izabranih zvaničnika i asistenata.

Optuženima se sudi zbog mogućeg lažnog zapošljavanja saradnika za nekoliko francuskih poslanika u Evropskom parlamentu.

Prema navodima tužilaštva Le Pen i njene kolege iz stranaka Nacionalni front i Nacionalno okupljanje koristili su novac namenjen za plaćanje asistenata poslanika u Evropskom parlamentu za plaćanje osoba koje su obavljale stranačke poslove u Francuskoj.

Marin Le Penfoto: Baptiste Autissier / imago stock&people / Profimedia

Slučaj navodno uključuje svotu od skoro sedam miliona evra.

Le Pen je Evropskom parlamentu pre godinu dana vratila 330.000 evra.

Međutim, njena stranka je naglasila da to nije bilo priznanje prekršaja.

Afera godinama opterećuje Le Pen i njenu stranku.

Budu li proglašeni krivima, optuženima prete velike novčane kazne ili do deset godina zatvora.

Takođe, ako budu osuđeni, optuženima bi mogla da bude zabranjeno obavljanje javne dužnosti na pet godina, što bi moglo da spreči kandidaturu Le Pen na narednim predsedničkim izborima 2027.

Bonus video:

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)