Foto: Profimedia

penzionerske muke

Negosava ne može da raskine ugovor o doživotnom izdržavanju: 2 godine traje sudski proces, kaže da joj ne treba!

Dodaje da ona još uvek može sve sama, kuva, pere, sprema i čisti

Objavljeno: 29.09.2024. 20:45h

Negosava Stoiljković (88) iz Prokuplja pre osam godinapotpisala je ugovor o doživotnom izdržavanju sa daljim rođakom, a pre dve godine, kako kaže nezadovoljna poštovanjem istog, rešila je da ga raskine. Ipak, nije to tako lako kako je ona mislila, jer evo već dve godine traje taj sudski proces.

Prvo je doneta presuda u koristi tuženog, u Osnovnom sudu u Prokuplju, na koju se Negosavin advokat žalio Apelacionom sudu u Nišu. Ovaj organ je doneo odluku da se slučaj ponovo vrati Osnovnom sudu. I sada je zapravo proces na početku, da tako kažemo. Obe strane smatraju da su u pravu.

Ono što je zanimljivo je da se o Negosavi niko ne brine od kako je podnela tužbu, odnosno zahtevala da se raskine ugovor o doživotnom izdržavanju.

-To je moj dalji rođak i razgovarali smo. Ponudila sam da mi pomaže, da me čuva, kupuje šta treba, a za uzvrat ostavljam mu kuću koju imam, kada umrem. Vremenom sam shvatila da mi ništa ne pomaže, jer sam sama išla u prodavnicu i ostalo. Pomogao je da promenim kotao za grejanje, prodao mi stari i dodao pare pa evo sad imam ovaj na pelet. Sem toga i još nekih sitnica, ništa mi nije pomogao - tvrdi Negosava.

Dodaje da ona još uvek može sve sama, kuva, pere, sprema i čisti.

- Htela sam da to rešimo ovako između nas, ali on nije hteo da razgovara i sada se tužimo - dodaje naša sagovornica.

Ona je mislila da je sve to lako i da je dovoljno da kaže da se ugovor više ne važi, ali nije. Sud je procenio drugačije i smatra, najviše na osnovu svedoka, da su uslovi u ovom ugovoru ispunjeni, pa ne dozvoljava raskidanje istog.

Mi smo tu presudu imali na uvid.

Ono što je najgore je što to traje već dve godine i što Negosava nema nikakvu pomoć.

- Ranije sam primala dodatni novac od brata, ali je on preminuo. Sada živim od svoje invalidske penzije i nemam para ni za advokata, ali eto moram da se snađem, kako bi se ovo sve završilo - dodaje naša sagovornica.

Ona je poznata javnosti kao najaktivniji član narodne biblioteke "Rade Drainac" koja svake nedelje pročita barem tri knjige i tako već godinama. To joj je jedina zanimacija u životu, jer od kako joj je suprug preminuo, ona je ostala potpuno sama, pošto nisu imali dece.

Bonus video:

(Espreso/Kurir.rs/Biljana Roganović/Preneo D.M.)