Automehaničar, Foto: RINA

polovnjaci

Počinje uvoz polovnih automobila iz Amerike u Srbiju: Vozači, oprez, ovo su novi propisi!

Ko će raditi pregled vozila i koliko će koštati?

Objavljeno: 29.09.2024. 18:49h

Početkom primene Pravilnika o ispitivanju od ponedeljka, 30. septembra i zvanično kreće ono što je dugo najavljivano - uvoz polovnih automobila iz Amerike, potvrđeno je sajtu Polovni automobili u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Kako je za taj sajt pojasnio Milan Milojević, načelnik sektora za vozila Agencije, ovaj pravilnik odnosiće se za sada na putnička i laka teretna vozila (kategorije M1 i N1).

On dodaje da će sistem funkcionisati po modelu koji je preuzet iz evropske direktive, a koja se bavi homologacijom celog vozila.

"Mi smo propisali alternativne zahteve koje će vozilo morati da ispuni kako bi moglo da dobije uverenje Agencije, a oni su proistekli iz evropskog propisa. Glavni cilj nam je bio da vozila koja dolaze u našu zemlju budu pre svega bezbedna", kaže Milojević.

"To između ostalog podrazumeva da u Srbiji mogu da se registruju samo vozila za koja imamo jasne dokaze da su uređaji i oprema, kao i vozilo u celini upodobljeni, odnosno da ispunjavaju alternativne zahteve iz Pravilnika o ispitivanju vozila… Dakle, ako imamo dokaz da su na vozilu koje stigne sa američkog tržišta kočnice homologovane, da automobil ima homologaciju za sigurnosni pojas, svetlosne uređaje, svega što se tiče bezbednosti, moći će da se izda Uverenje i da se takvo vozilo registruje", napominje Milojević.

Podsetimo, vozila iz Amerike imaju određene razlike u odnosu na vozila evropskih proizvođača.

Polovni automobilifoto: EPA

Pre svega tu se misli na snop svetala, prikaz brzine na odometrima (kod "amerikanaca" je u miljama), drugačije standarde za emisiju štetnih gasova - zato do sada nije bio moguć njihov uvoz.

Sada su, prvo zahvaljujući izmeni člana 249 Zakona o bezbednosti saobraćaja, a zatim i usvajanjem izmenjenog Pravilnika o ispitivanju vozila, stvoreni uslovi da ova vozila dobiju odgovarajuće uverenje.

Ko će raditi pregled vozila i koliko će koštati?

Sve ovo će proveravati pravna lica koja su dobila ovlašćenje Agencije za bezbednost saobraćaja, a to su, kako je potvrdio Milan Milojević, Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije i laboratorija Mašinskog fakulteta u Beogradu.

U ovom momentu nije poznato koliko će koštati modifikacije, odnosno, recimo, prepravka snopa svetala ili pokazivača pravca, ali se cena samog uverenja Agencije neće menjati (3.000 dinara, uz administrativnu taksu).

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Preneo D.M.)