Hitna pomoć, Foto: RINA

užas u barajevu

Eksplodirao bojler u kući u Barajevu: Ubrzo buknuo požar

Istragu vodi Osnovno javno tužilaštvo u Mladenovcu

Objavljeno: 29.09.2024. 14:58h

U subotu u jutarnjim časovima, u kući u Barajevu dogodila se eksplozija bojlera koja je prouzrokovala požar.

Samo pukom srećom niko nije povređen, a brzom intervencijom vatrogasaca požar je lokalizovan.

Istragu vodi Osnovno javno tužilaštvo u Mladenovcu.

Predrag Vićić, strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva i nastavnik praktične nastave u valjevskoj Tehničkoj školi, kažem da svaki bojler ima tri sistema zaštite - radni termostat na kome se podešava temperatura, sigurnosni termostat koji se nalazi u unutrašnjosti kazana i koji reaguje u slučaju da prvi zakaže, te sigurnosni ventil na desnoj cevi za hladnu vodu. Do havarije dolazi kada neki od ovih sistema zakaže.

- Način na koji kupatilski bojler eksplodira u principu je sledeći: dolazi do ekstremno brzog zagrevanja koje izaziva ključanje vode u kazanu što u bojleru, koji je već pod pritiskom, stvara još veći pritisak. Ali, do eksplozije dolazi ako otkažu svi sistemi zaštite, dakle oba termostata i konačno ventil koji bi, nakon što termostati prestanu da funkcionišu, trebao da iskoči da višak pritiska i vode izbaci napolje – objašnjava Vićić.

Nesporno je, kako kaže, da do takve detonacije može da dođe naročito ako je bojler duže vreme pokvaren i neki od sistema njegove zaštite ne funkcioniše, ali dodaje da je ista havarija na većem broju bojlera u isto vreme „ipak veoma redak slučaj“.

Bonus video:

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)