Hezbolah, ilustracija, Foto: AP Photo/Hadi Mizban

"eliminisan"

Ubijen Hasan Halil Jasin: Nakon Nasralaha Izraelci eliminisali još jednog moćnika!

Izrael saopštio da je eliminisan visoko rangirani član obaveštajne mreže Hezbolaha

Objavljeno: 28.09.2024. 21:35h > 21:38h

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su eliminisale visokog člana "obaveštajne mreže" Hezbolaha Hasana Halila Jasina.

"Izraelska vojska je eliminisala visoko rangiranog teroristu iz obaveštajne mreže Hezbolaha koji je bio odgovoran za identifikaciju civilnih i vojnih ciljeva. Ranije popodne, pod instrukcijama obaveštajne direkcije IDF-a, izraelsko ratno vazduhoplovstvo je u napadu u oblasti Dahije u Bejrutu eliminisalo Hasana Halila Jasina, visoko rangiranog teroristu iz obaveštajne mreže Hezbolaha koji je bio zadužen za identifikaciju civilnih i vojnih ciljeva, na severnoj granici i duboko unutar izraelske teritorije", navodi se u saopštenju IDF, prenosi Skaj njuz.

Bejrut, ilustracijafoto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

U saopštenju se navodi da je Jasin intenzivno sarađivao sa svim ofanzivnim jedinicama Hezbolaha, lično je bio uključen u planiranje terorističkih napada koji su izvršeni tokom rata protiv izraelskih civila i vojnika i planirao je dodatne napade koji je trebalo da budu sprovedeni u narednim danima.

Hezbolah i jemeski Huti tokom dana napali Izrael

Širom centralnog Izraela su se oglasile sirene, a Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je jedna raketa ispaljena iz Jemena, a da ih je oko 90 ispaljeno iz Libana u pravcu Izraela.

Većina napada libanske grupe Hezbolah bila je usmerena na severni Izrael, ali je više raketa dugog dometa ispaljeno i u pravcu Tel Aviva i Zapadne obale, navodi se u saopštenju.

Jemenski pokret Huti izrazio je žaljenje zbog smrti vođe libanske grupe Hezbolah, Sajeda Hasana Nasralaha, i poručio da će nastaviti da pruža podršku toj grupi.

Huti, ilustracijafoto: Osamah Yahya/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Hezbolah, saveznik Huta u alijansi koja se, uz podršku Irana, suprotstavlja Izraelu, prethodno je potvrdio da je vođa i jedan od osnivača te grupe, Sajed Hasan Nasralah, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

Hezbolah se u saopštenju zavetuje da će "nastaviti sveti rat protiv neprijatelja, a u znak podrške Gazi i Palestini i odbrane Libana i njegovog čvrstog i časnog naroda".

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)