Gvozdena kupola, ilustracija, Foto: Profimedia

eksalacija krvavog sukoba

Totalni haos nakon Nasralahovog ubistva, napadnut Tel Aviv: Poletele rakete iz Libana, ali i iz ove arapske zemlje

Uzbuna na vazdušnu opasnost aktivirana je u Tel Avivu i okolnim gradovima, prenosi Tajms of Izrael

Objavljeno: 28.09.2024. 18:10h > 18:15h

Širom centralnog Izraela su se oglasile sirene, a Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je jedna raketa ispaljena iz Jemena, a da ih je oko 90 ispaljeno iz Libana u pravcu Izraela.

Većina napada libanske grupe Hezbolah bila je usmerena na severni Izrael, ali je više raketa dugog dometa ispaljeno i u pravcu Tel Aviva i Zapadne obale, navodi se u saopštenju.

Jemenski pokret Huti izrazio je žaljenje zbog smrti vođe libanske grupe Hezbolah, Sajeda Hasana Nasralaha, i poručio da će nastaviti da pruža podršku toj grupi.

Hasan Nasralahfoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hezbolah, saveznik Huta u alijansi koja se, uz podršku Irana, suprotstavlja Izraelu, prethodno je potvrdio da je vođa i jedan od osnivača te grupe, Sajed Hasan Nasralah, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

Hezbolah se u saopštenju zavetuje da će "nastaviti sveti rat protiv neprijatelja, a u znak podrške Gazi i Palestini i odbrane Libana i njegovog čvrstog i časnog naroda".

Hezbolah je najavio prvi napad na Izrael od smrti svog lidera Hasana Nasralaha

- U čast našeg otpornog palestinskog naroda u Pojasu Gaze, u znak podrške njihovom hrabrom i plemenitom otporu, i u odbrani Libana i njegovog naroda, i kao odgovor na izraelsku varvarsku invaziju na gradove, sela i smrt civila, Islamski pokret otpora pokrenuo raketni napad na naselje Katzrin na Golanskoj visoravni u subotu, 28. septembra 2024. godine - navodi se u saopštenju.

Liba, ilustracijafoto: Rabih DAHER / AFP / Profimedia

Dan ranije, u Bejrutu je odjeknula serija od desetak eksplozija. Između ostalog, izraelska vojska je izvestila o preciznom vazdušnom udaru na sedište libanskog pokreta Hezbolah, koje se nalazilo ispod stambenih zgrada u centru distrikta Dahija. Poginuo je generalni sekretar pokreta Hasan Nasralah, kao i komandant južnog fronta Hezbolaha Ali Karki i komandant iranske vojske Abas Nilforušan.

U udaru je potpuno uništeno šest višespratnih stambenih zgrada. Tačan broj poginulih i ranjenih još nije utvrđen.

Takođe krajem jula, izraelska vojska je udarila u stambenu zgradu u naselju Haret Hreik u Bejrutu, ubivši sedam ljudi, uključujući višeg komandanta Hezbolaha Fuada Šukra.

Ujutro 23. septembra, IDF je objavio početak operacije Severne strele i napao naselja u južnom i istočnom Libanu. Pogođeno je više desetina sela i nekoliko regionalnih naselja.

Borci Hezbolaha su zauzvrat ispalili desetine raketa na severni Izrael. Bejrut je već pozvao UN da intervenišu i zaustave agresiju Tel Aviva. Prema podacima Centra za vanredne situacije libanskog ministarstva zdravlja, u posledicama izraelskih bombardovanja za samo četiri dana, poginulo je oko 700 ljudi, a više od 1.500 je povređeno.

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)