Hezbolah, Foto: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

opasan sukob

Nasralah je mrtav, Hezbolah najavljuje napad: Situacija postaje sve napetija!

U udaru je potpuno uništeno šest višespratnih stambenih zgrada

Objavljeno: 28.09.2024. 17:09h

Hezbolah je najavio prvi napad na Izrael od smrti svog lidera Hasana Nasralaha u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta, navodi se u saopštenju libanskog pokreta do kojeg su došle RIA Novosti.

- U čast našeg otpornog palestinskog naroda u Pojasu Gaze, u znak podrške njihovom hrabrom i plemenitom otporu, i u odbrani Libana i njegovog naroda, i kao odgovor na izraelsku varvarsku invaziju na gradove, sela i smrt civila, Islamski pokret otpora pokrenuo raketni napad na naselje Katzrin na Golanskoj visoravni u subotu, 28. septembra 2024. godine - navodi se u saopštenju.

Dan ranije, u Bejrutu je odjeknula serija od desetak eksplozija. Između ostalog, izraelska vojska je izvestila o preciznom vazdušnom udaru na sedište libanskog pokreta Hezbolah, koje se nalazilo ispod stambenih zgrada u centru distrikta Dahija. Poginuo je generalni sekretar pokreta Hasan Nasralah, kao i komandant južnog fronta Hezbolaha Ali Karki i komandant iranske vojske Abas Nilforušan.

Ubijeni lider Hezbolaha hasan Nasralahfoto: EPA/AL-MANAR TV GRAB

U udaru je potpuno uništeno šest višespratnih stambenih zgrada. Tačan broj poginulih i ranjenih još nije utvrđen.

Takođe krajem jula, izraelska vojska je udarila u stambenu zgradu u naselju Haret Hreik u Bejrutu, ubivši sedam ljudi, uključujući višeg komandanta Hezbolaha Fuada Šukra.

Ujutro 23. septembra, IDF je objavio početak operacije Severne strele i napao naselja u južnom i istočnom Libanu. Pogođeno je više desetina sela i nekoliko regionalnih naselja.

Borci Hezbolaha su zauzvrat ispalili desetine raketa na severni Izrael. Bejrut je već pozvao UN da intervenišu i zaustave agresiju Tel Aviva. Prema podacima Centra za vanredne situacije libanskog ministarstva zdravlja, u posledicama izraelskih bombardovanja za samo četiri dana, poginulo je oko 700 ljudi, a više od 1.500 je povređeno.

Bonus video:

(Espreso/24 sedam.rs/Preneo D.M.)