Riba, Foto: Printscreen YouTube/Brian Lagerstrom

saznajte

Kardiolozi tvrde da je ovo najzdravija riba za srce: Jedite je bar 2 puta nedeljno i zaboravićete na bolesti

Prema izveštaju Svetske kardiološke federacije iz maja 2023., smrtnost od kardiovaskularnih bolesti porasla je sa 12,1 miliona u 1990. na 20,5 miliona u 2021.

Objavljeno: 28.09.2024. 13:29h > 14:03h

Ovaj alarmantni trend podstiče na razmišljanje o preventivnim merama koje možemo preduzeti da zaštitimo zdravlje srca.

Na sreću, većina ovih slučajeva se može sprečiti ili barem kontrolisati zdravim načinom života. Redovna fizička aktivnost, upravljanje stresom, prestanak pušenja i umerena konzumacija alkohola, uz uravnoteženu ishranu, ključni su faktori.

Za zdravlje srca posebno je važna ishrana bogata lisnatim povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, maslinovim uljem, bobičastim voćem i ribom.

Najzdravija opcija

Kardiolozi ističu važnost konzumiranja ribe, posebno lososa, u održavanju zdravlja srca. Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za smanjenje rizika od aritmija i vaskularnih upala i za regulisanje nivoa triglicerida, prenosi Parade.

foto: Printscreen/Youtube/CooKing1

Prema rečima kardiologa dr Bredlija Servera, istraživanje je pokazalo da jedenje ribe četiri puta nedeljno ili više može značajno da smanji rizik od srčanog udara. Čak i dve porcije ribe nedeljno mogu imati pozitivan efekat na smanjenje rizika od smrti kod ljudi kojima je već dijagnostikovana kardiovaskularna bolest.

Ovo su jednostavne, ali moćne strategije koje mogu pomoći u zaštiti zdravlja srca i smanjenju rizika od ozbiljnih kardiovaskularnih problema.

Bonus video:

(Espreso/krstarica/T.M.)