Banja Topilo, Foto: Printscreen/Youtube/ Vidi Vamo

lepote srbije

Ova banja u Srbiji ima 18 izvora tople vode: Neverovatna priroda, a cena smeštaja samo 1.500 dinara

Relativno je mala i nova, a njena lekovita svojstva su otkrivena sasvim slučajno

Objavljeno: 28.09.2024. 11:44h

Banja Topilo se nalazi na 25 kilometra severno od Niša u dolini Toponičke reke. U njenoj blizini smeštaj za dve osobe može da se nađe i za 2.920 dinara.

Spada u nedovoljno razvijene banje. Relativno je mala i nova, a njena lekovita svojstva su otkrivena sasvim slučajno. Banja Topilo se neprestano širi, a smeštajni kapaciteti su uglavnom popunjeni tokom cele godine. Temperatura vode u Banji Topilo je od 34 stepena zbog čega spada u akroterme ili tople mineralne vode iz grupe hipotermalnih, čija se balneološka svojstva koriste za kupanje i piće.

Banja Topilofoto: Printscreen/Youtube/ Vidi Vamo

Topla mineralna voda izvire iz oko 18 izvora. Banjsko lečilište raspolaže sa dva bazena zatvorenog tipa po sistemu neprekidnog doticanja i oticanja vode direktno sa izvora. Jedan bazen namenjen je samo ženama. Banja ima svog lekara koji propisuje terapiju, a za dodatni oporavak gostima su na raspolaganju masaža i elektroterapija.

Od Beograda je udaljena 233 kilometra i kolima je do nje potrebno oko 2 sata i 30 minuta.

Smeštaj u Banji Topilo

Banja Topilofoto: Printscreen/Youtube/ Vidi Vamo

Smeštaj u blizini Banje Topilo za dve osobe po danu može da se nađe već za 2.920 dinara, odnosno za 1.460 dinara po osobi. Za navedeni iznos se dobija ceo apartman u kome se nalazi jedna spavaća soba, dnevna soba, kupatilo. U cenu su uključene takse i naknade. Smeštaj se nalazi na oko devet kilometra od Banje Topilo.

Apartman sa spavaćom, dnevnom sobom, kuhinjom i kupatilom može da se nađe za 4.097 dinara po danu za dve osobe. Isto se nalazi na oko devet kilometra od Banje Topilo.

Bonus video:

(Espreso/Mondo/Ivana Vlajković/Prenela: N.J)