Jugoslovenki kolač, Foto: PrintscreenJutjub/ Recipes arabe

recept

Bez starinskog kolača iz Jugoslavije nije moglo da se zamisli slavlje: Pun čokolade i oraha, fil curi na sve strane

Čolkoladni kolač sa orasima je predstavljao pravi delikates u Jugoslaviji

Objavljeno: 27.09.2024. 14:11h

Ovaj recept su obožavale naše bake i deke, ali i naši roditelji. Sprema se relativno lako, ali je potrebno malo umeća.

Za testo:

200 g mlevenih oraha

3 jajeta

80 g šećera

100 mlmleka

100 ml ulja

300 g brašna

1 kesica vanilin šećera

1 kesica praška za pecivo

Za glazuru:

150 g čokolade za kuvanje

10 kašika šećera

6 kašika vode

Priprema: Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijete mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.

Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.

Bonus video:

(Espreso/Stil)