Donald Tramp i Volodimir Zelenski, Foto: EPA UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE, EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

hit!

Šta ovo Zelenski reče Trampu, da li je moguće?! Ovo je više od brutalnog, Amerikancu se tako niko nije obratio!

Zelenski se nalazi u SAD-u kako bi učestvovao na Generalnoj skupštini UN-a

Objavljeno: 27.09.2024. 12:19h > 12:23h

Donald Tramp će se danas sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, nakon nekoliko dana tokom kojih se govorilo da je taj susret malo verovatan. Republikanski predsednički kandidat najavio je susret koji bi trebalo da se održi u njegovom Trampovom tornju u Njujorku.

Zelenski se nalazi u SAD-u kako bi učestvovao na Generalnoj skupštini UN-a i jedan je u nizu stranih zvaničnika koji su želeli da se sastanu sa Trampom u poslednjim nedeljama pred izbore 5. novembra. Trampova odluka da se sastane sa ukrajinskim šefom države usledila je nakon nekoliko dana tokom kojih su zvaničnici kampanje i ljudi bliski bivšem predsedniku nagovestili da je takav sastanak malo verovatan.

Zelenski: Moramo težiti da se međusobno razumemo

Volodimir Zelenskifoto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, Profimedia

Tramp je na svojoj društvenoj mreži Truth Social podelio mejl koji je navodno uputio Zelenski. "Biste li, molim vas, bili tako ljubazni da ovu poruku predsednika Zelenskog prenesete predsedniku Trampu?" počinje mejl.

"Dragi Donalde, nadam se da ste dobro. Sećam se telefonskog razgovora s vama - stvarno je bio dobar. Svi mi u Ukrajini želimo završiti rat pravednim mirom. Zbog toga moramo težiti da se međusobno razumemo i budemo u kontaktu.

Pre nekoliko dana zatražili smo sastanak s vama i stvarno želim čuti vaše mišljenje direktno i iz prve ruke. Znate da uvek s velikim poštovanjem govorim o svemu što je vezano za vas i tako treba da bude. Mogu biti u Njujorku u petak, što bi bilo dobro vreme za susret.

Donald Trampfoto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Verujem da je važno da imamo lični kontakt i da se razumemo 100 posto. Javite mi ako ste u gradu u to vreme, stvarno bih voleo da se naš susret održi, kao deo naših nastojanja da okončamo ovaj rat na pravedan način. S poštovanjem, Volodimir", navodi se.

Tramp kritikovao milijarde dolara pomoći Kijevu

"Kao što znate, Zelenski je zatražio susret sa mnom. Sastaćemo se sutra oko 9:45 u Trampovom tornju", potvrdio je Tramp kasnije na konferenciji za novinare. Tramp je više puta rekao da bi zaustavio rat između Rusije i Ukrajine "za 24 sata", ali nikada nije pojasnio na koji način.

Poslednjih meseci posebno je kritičan prema milijardama dolara američke pomoći Kijevu u ratu protiv Moskve te je pozvao Evropu da "preduzme više". Zelenski se već sastao sa predsednikom na odlasku Džoom Bajdenom i potpredsednicom i demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris.

Bonus video:

(Espreso/Index/Preneo D.M.)