Plavi patlidžan, Foto: Вкусно Просто и Доступно/ Printscreen/ Youtube

savršena namirnica

Evo koliko je patlidžan stvarno zdrav: Odmah ćete ići da ga kupite!

Plavi patlidžan je hrana bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, pripada porodici velebilja i koristi se u jelima širom sveta.

Objavljeno: 27.09.2024. 11:08h

Iako se često smatra povrćem, plavi patlidžan je tehnički voće, jer raste iz cvetnice i sadrži seme.

Postoji mnogo sorti koje se razlikuju po veličini i boji. I dok su patlidžani sa tamno ljubičastom korom najčešći, mogu biti crveni, zeleni ili čak crni.

Pored toga što receptima donosi jedinstvenu teksturu i blag ukus, patlidžan donosi niz nutritivnih prednosti. Bogat je hranljivim materijama, što znači da sadrži dobru količinu vitamina, minerala i vlakana u nekoliko kalorija.

Samo 82 grama sirovog patlidžana sadrži:

Kalorije: 20

Ugljeni hidrati: 5 g

Vlakna: 3 g

Proteini: 1 g

Mangan: 10%

Folat: 5%

Kalijum: 5%

Vitamin K: 4%

Vitamin C: 3%

Pored toga što sadrže razne vitamine i minerale, patlidžan sadrži veliki broj antioksidanasa. Antioksidansi su supstance koje pomažu u zaštiti tela od oštećenja izazvanih štetnim supstancama poznatim kao slobodni radikali. Naročito sadrže antocijanine, vrstu pigmenta sa antioksidativnim svojstvima, koji su ujedno odgovorni za njihovu živopisnu boju. Sadrže veliku količinu polifenola i vlakana.

Iako ne postoji konkretna činjenica o poreklu patlidžana, smatra se da potiče iz južne Azije ili iz Afrike, jer se u tim područjima uzgaja još od praistorije. Prvi poznati pisani zapis o biljci nalazi se u Kimin Iaoshu-u, drevnoj kineskoj poljoprivrednoj raspravi koja je završena 544. godine. U Evropu ulazi preko Pirinejskog poluostrva. Možda će vas zanimati i recept za salatu od plavog patlidžana i belog luka.

(Espreso/Stvar ukusa)