Granica, Foto: AP Photo Visar Kryeziu

KONAČNA ODLUKA PALA

Bez ovog više ne možete u EU!

Evropska unija uvodi elektronske sisteme za kontrolu putnika, a prvo nova pravila ulaska i izlaska iz EU stupaju na snagu od 10. novembra

Objavljeno: 27.09.2024. 09:50h

Ukoliko planirate da putujete u Evropsku uniju narednih meseci, pažljivo se pripremite zbog novih pravila koja stupaju na snagu i obaveite sve neophodne procedure.

Evropska unija uvodi elektronske sisteme za kontrolu putnika, a prvo nova pravila ulaska i izlaska iz EU stupaju na snagu od 10. novembra.

Iako to podrazumeva nove procedure, većina građana, kao i do sada, nema razloga za brigu i može imati korist od novog sistema, jer će on ukinuti detaljne provere na granicama, pečatiranje pasoša i višesatno čekanje na šalterima graničnih službenika.

Sistem ulaska/izlaska (EES) je automatizovani IT sistem za registraciju državljana zemalja koje nisu članice EU koji putuju na kraći boravak. EES će stupiti na snagu već od 10. novembra, a podrazumeva, između ostalog, registraciju pre ulaska u EU.

Biće potrebno da se pre svakog polaska na put u EU prijavite preko online formulara ili mobilne aplikacije.

foto: Profimedia

EES promoviše razmenu informacija u realnom vremenu, osiguravajući da granične vlasti širom EU imaju prave informacije u pravo vreme.

"Ovaj sistem je napravljen da bi se kontrolisao boravak u EU i da ne bude duži od 90 dana. Svaki put kada putujemo u 6 meseci moraćemo da se prijavimo. Pored toga, imaćemo svoj profil, i pri svakom putovanju beležićemo datume ulaska i izlaska, nakon čega ćemo dobiti informaciju da smo se prijavili", rekao je za TV Prva direktor Jute Aleksandar Seničić.

Naglašava da ovo neće morati da rade osobe koje imaju radne i boravišne dozvole za Evropsku uniju. Takođe, ističe da ova pravila ne označavaju vizu.

"Sve ovo bi trebalo da predupredi lupanje pečata i takvu kontrolu. Već negde postoje na aerodromima elektronske kontrole bez ljudi, da se ubrza protok, ali da li će funkcionisati, ostaje da vidimo", ističe direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

foto: AP

Ukoliko biometrijski i drugi podaci nisu tačno, odnosno ukoliko je došlo do greške u popunjavanju podataka za dozvoli neće vam biti dozvoljeno da pređete granicu.

Drugi razlozi zbog kojih vaš ulazak u zemlje EU može da bude sprečen jeste postojanje dugova, neplaćenih kazni ili drugih bezbednosnih problema.

Bonus video:

(Espreso/B92)