Nikola Vavić, Foto: Printscreen Instagram / nikola.vavic

dobro poznat policji

Ko je Nikola Vavić na koga je pucano na Savskom vencu? Vođa Alkatraza, ima debeo dosije, šest meseci nosio nanogicu

Odbio da sarađuje sa policijom

Objavljeno: 27.09.2024. 08:58h > 09:03h

Nikola Vavić, jedan od vođa navijačke grupe "Alkatraz", na koga je sinoć pucano na Savskom vencu, od ranije je dobro poznat policiji. Više puta je bio osuđivan.

Nikola Vavić je policijski dosije sebi "obezbedio" još u tinejdžerskim danima. Prvo njegovo hapšenje dogodilo se 2008. godine, kada ga je policija privela zbog izazivanja opšte opasnosti, a godinu dana kasnije završio je na trogodišnjoj robiji zbog dilovanja droge.

Tokom izdržavanja kazne protiv njega je pokrenut postupak, jer je u zatvorskoj ćeliji pronađen mobilni telefon koji mu je, kako su tada preneli mediji, obezbedila jedna zatvorska službenica za 500 evra. Iza rešetaka je proveo tri godine.

Ni dve godine nije prošlo, a Nikola se ponovo našao u zatvorskoj ćeliji i to zbog upucavanja na beogradskom splavu "Blejvoč". Teško je ranio jednog pripadnika obezbeđenja, nakon čega su ga njegove kolege pretukle. Oslobođen je optužbi 2015. godine, jer je upucani mladić kazao da "ne zna" zašto bi Vavić pucao na njega, kao i to da se ne pridružuje gonjenu.

Nikola Vavićfoto: Prinstcreen/facebook

Zbog incidenta iz 2017. godine, koji se odigrao ispred jednog beogradskog splava, Nikola je 2018. osuđen na šest meseci kućnog zatvora uz nanogicu. On je tada, kao što smo već pisali, nasrnuo na mladića i devojku jer mu se nije dopala muzika koju slušaju.

- Šta slušate ciganske pesme, debili? - pitao je tada bahati mladić momka i devojku, a zatim su Vavić i mladić počeli da se svađaju i gurkaju.

Kako bi sprečila dalji incident, devojka je stala između njih dvojice, okrenuta licem ka Vaviću, a on je potom udario toliko jako da se nesrećnica srušila na pod. Kasnije je ustanovljeno da joj je polomio lobanju. Nikola je priznao krivicu i nagodio se sa Tužilaštvom.

Ranjen u pucnjavi

Podsetimo, Nikola Vavić ranjen je pucnjavi koja se dogodila sinoć oko 20:20 sati. O slučaju se oglasio i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić

-Sinoć oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena je upotreba vatrenog oružja. Izlaskom na lice mesta, pored svog vozila zatečen je Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

Obradom šireg i užeg lica mesta za sada je pronađena jedna čaura od vatrenog oružja NN marke i kalibra, dok je u dvorištu stambene zgrade pronađen odbačen pištolj NN marke i kalibra - navodi se u saopštenju.

Postavljen GPS uređaj

- Daljim pregledom lica mesta ispod putničkog vozila, koje je u tom trenutku koristio Nikola Vavić, pronađen je uređaj za praćenje i pozicioniranje. U toku je razgovor sa stanarima okolnih zgrada, kao i pregled video materijala sa bezbednosnih kamera u cilju utvrđivanja detalja navedenog događaja.

- Što se tiče medijskih navoda da se navodni izvršilac zabarikadirao u susednoj zgradi u navedenoj ulici, izvršene su provere kojom prilikom je utvrđeno da je to dezinformacija, jer je lice koje je ušlo u zgradu Nikola Vavić.

- Takođe, što se tiče navoda da je ispod automobila postavljena eksplozivna naprava, utvrđeno je da je u pitanju GPS uređaj, a ne eksploziv - izjavio je ministar Dačić.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Boban Ćevriz/Preneo Espreos hronika)