Uroš Blažić, Foto: Nenad Kostić

novi detalji suđenja

Blažić se nakon masakra "pravdao" da mu je bila pomućena pamet zbog steroida: Jedna stvar mu ruši taktiku!

Na ročištu koje je održano pred Višim sudom u Smederevu, ali u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, godinu i po dana od masakra Uroš Blažić izneo je svoju odbranu

Objavljeno: 26.09.2024. 18:02h

Današnje suđenje Urošu Blažiću kojem se sudi za masakr u selima Dubona i Malo Orašje obeležile su izjave svedoka koji je tvrdio da je Blažić konzumirao steroide, međutim, o svom školskom drugu gotovo ništa drugo nije znao - čak ni koja mu je omiljena boja. O steroidima je pričao i sam Blažić i to samo jednom, godinu i po dana od masakra, kada je na suđenju izneo svoju odbranu rečima da "opravdanja nema, ali uzroka ima". Uprkos tome što se odbrana Blažića, koji je inače priznao da je počinio masakr, zasniva na tome da je konzumirao steroide, njegovo psihijatrijsko veštačenje i nivo testosterona u krvi koji je izmeren nakon masakra ukazuju da je ovaj hormon u granici normale, a ono što je ključno jeste da je on bio svestan svojih postupaka.

Na ročištu koje je održano pred Višim sudom u Smederevu, ali u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, godinu i po dana od masakra Uroš Blažić izneo je svoju odbranu u kojoj je naveo da je pred Novu godinu, ali i kasnije, koristio testosteron.

- Znam, sad će biti: "Ne znam šta će to detetu na selu", ali eto, družio sam se pa su mi ponudili. Hoće čovek da smrša. Nisam znao kako to utiče. Otišao sam u Nemačku i tamo sam radio, a kada sam se vratio, počeo sam opet da koristim testosteron. Koliko sam upoznat, nije mi bio normalan iznos testosterona u krvi - rekao je Blažić.

Uroš Blažićfoto: Printscreen Instagram/Blaza_02

Međutim, pre ovoga, kada je svoj iskaz dao prvo u policiji, pa potom u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu, ni u jednom trenutku nije spomenuo da je uzimao steroide. On to nije pomenuo ni tokom psihijatrijskog veštačenja koje je obavila komisija u sastavu od tri psihijatra. Naprasno, steroide je uključio u svoju odbranu tek godinu i po dana od stravičnog zločina.

Kako saznaje "Blic", testosteron i steroidi nikada ranije nisu pominjani, ali ni pronađeni prilikom pretresa objekata koje je koristio Uroš Blažić. Apsolutno nigde nisu pronađene kutije niti bilo šta što bi ukazalo na to da je Blažić bio konzument steroida.

Analiza urađena nakon iskaza svedoka

Tek nekoliko meseci od zločina, jedan od poznanika Uroša Blažića spomenuo je neke steroide u svojoj izjavi, navodeći da je negde čuo da je on to navodno uzimao.

Odmah nakon ovog svedočenja, Viši sud u Smederevu dao je nalog Višem javnom tužilaštvu u Smederevu da nabavi imunohemijske analize koje će utvrditi koliko Blažić ima testosterona u krvi.

Evo šta je pokazala analiza:

"Više javno tužilaštvo u Smederevu pribavilo je imonohemijske analize OB "Sveti Luka" Smederevo, Odeljenja za laboratorijsku dijagnostiku od 31. avgusta 2023. godine iz kojih proizilazi da je testosteron kod okrivljenog Uroša Blažića iznosio 13.14nmol/L, a da je referentna vrednost 6.07-27.10, što znači da je njegov testosteron u vreme analize bio u granicama normale", navodi se u optužnici.

Uroš Blažićfoto: Nenad Kostić

Blažiću nije bila "pomućena pamet" i to je potvrdio nalaz komisije u sastavu od tri veštaka psihijatra sa kojima je Uroš Blažić razgovarao mesec dana od stravičnog zločina.

Psihijatrijsko veštačenje, odnosno nalaz i mišljenje veštaka Specijalne zatvorske bolnice utvrdilo je da je "Uroš Blažić mlađa punoletna osoba čija je ličnost u razvoju, a čiji su intelektualni potencijali u nivou proseka".

"Rezultati sprovedenih ispitivanja nisu ukazali na postojanje trajne niti privremene duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti, zaostalog duševnog razvoja niti druge teže duševne poremećenosti", navodi se u optužnici.

Takođe, utvrđeno je da se kod Blažića "ne registruje postojanje kliničkih simptoma toksikomanske zavisnosti od alkohola niti od opojnih droga".

Ne zna ništa o njemu osim da koristi steroide

Svedok Nikola Mijačić koji je danas svedočio rekao je da se on i Uroš Blažić znaju od prvog dana osnovne škole.

- Normalno se ponašao. Ne znam zašto je izbačen iz Instagram grupe. Nije mi pričao da je u svađi. Deset dana pre kritičnog događaja sam se video sa njim. Našli smo se na Novom Beogradu. Trenirao je. Ne znam gde. U kući. Jednom sam bio u njegovoj kući u Šepšinu. Nikada mi nije pričao o odnosu sa majkom i ocem. Znam da je koristio testosteron i trembolon. U školi je bio normalno prihvaćen. Ne mogu da se setim da li je imao konflikte. Bio je normalan dečko. Rekao mi je da će uzeti 500mg trebolona. Ne znam ko je proizvođač. Šta izaziva tronbol ima sve na internetu - pojačana agresija... Znam dečka, kad je uzeo tronbolon, posle deset dana je ovo napravio. Ovo normalan čovek ne može da napravi, a da nije pod uticajem nečega - rekao je svedok. On je dodao da nije video okrivljenog Blažića da uzima steroide, ali i da sam nije bio konzument istih.

Ovaj njegov iskaz, ali kasnije i odgovori na pitanja advokata koji su ukazivali na to da on ništa drugo ne zna osim da je Blažić koristio steroide, izazvali su negativne komentare. Advokat Perović rekao je da je nelogično da svedok Nikola Mijačić zna da Blažić vežba i da se seća da mu je rekao da uzima neke supstance, ali da ne zna ništa o tome gde je i kako Blažić vežbao.

- Svedok pokušava da se uskladi sa odbranom koju je dao Blažić - rekao je advokat Perović.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Smederevu Ivan Konatar pridružio se rečima advokata Perovića, te pitao kako svedok Mijačić može da zna kakvo je dejstvo, ukoliko to ne koristi.

- Ovi ljudi mene žele da okrive da lažem. Ja sam rekao sve što znam. Ništa nisam slagao, rekao sam kako je bilo - rekao je na kraju Mijačić.

Viktor Đorđević

Viktor Đorđević koji se nekada zvao Nikola i koji je bio rijaliti učesnik, ali i prijatelj okrivljenog Uroša Blažića, rekao je na današnjem ročištu da je Blažić "par puta" trenirao sa njim u teretani, ali da je pretežno trenirao kod kuće jer živi na selu i tamo nema teretane.

Viktor Đorđević sa Blažićemfoto: Printscreen Instagram/Blaza_02

- Ne sećam se da li je imao tegove. Kupio je steroid. Video sam da su pisali u novinama da sam mu ja dao, on je mene pitao, ja sam mu rekao da to može da kupi u slobodnoj prodaji. Ukucate na Googlu, imate 10 sajtova. Dejstvo steroida koji je on kupio ima najjače dejstvo. Brzo dejstvo ima 48 sati, a zadržava se u organizmu duže. Ne mogu da se setim da li sam ga video kada uzima tronbolon - rekao je Đorđević.

Inače, sa Viktorom Đorđevićem Uroš Blažić se dopisivao neposredno pred zločin i najavio mu je da "ide da pravi masakr" o čemu svedoče brojne poruke koje su razmenili.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)