Vladimir Putin, Foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

NUKLEARNO UPOZORENJE

Stigla prva reakcija na Putinovu nikad brutalniju pretnju: Rus napravio haos, nema čoveka koji se nije preznojao!

Zapadne sile optužile su Putina za opasno zveckanje nuklearnim oružjem tokom sukoba u Ukrajini

Objavljeno: 26.09.2024. 14:23h

Evropska unija je danas odbacila kao "nepromišljen i neodgovoran" plan predsednika Vladimira Putina da odobri nuklearni odgovor na masovni vazdušni napad na Rusiju, javlja AFP.

Putin je juče najavio promene nuklearne doktrine, koja bi po novom dopustila upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država kada ih podržavaju nuklearne sile – što je jasna referenca na Ukrajinu i njene zapadne saveznike.

"Putin se kocka sa svojim nuklearnim arsenalom i to ne prvi put", rekao je novinarima portparol Evropske unije za spoljnu politiku Peter Stano.

“Mi naravno snažno odbacujemo ove pretnje.”

Predloženo proširenje ruskih nuklearnih pravila, koje Putin ima ovlašćenja da odobri, dolazi u trenutku kada Ukrajina traži dopuštenje od zapadnih saveznika za korišćenje oružja dugog dometa za napade na ciljeve duboko u Rusiji.

Kijev kaže da je potrebno da se gađaju ruski aerodromi i vojna infrastruktura koju koristi za pokretanje napada na Ukrajinu. SAD i druge zapadne zemlje oprezne su u pogledu davanja takve dozvole.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da planirane promene treba posmatrati kao "specifičan signal" zapadu.

Zapadne sile optužile su Putina za opasno zveckanje nuklearnim oružjem tokom sukoba u Ukrajini.

Vladimir Putin foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

"Ovo je samo nastavak vrlo neodgovornog i neprihvatljivog ponašanja Putina", rekao je Stano iz EU-a o najnovijoj pretnji, koja je stigla dok su brojni svetski čelnici prisustvovali Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Putinov stav bio je "nepromišljen", rekao je Stano, jer "dolazi od čelnika stalne članice Saveta bezbednosti UN-a".

Bonus video:

(Espreso/ Kurir/ Prenela: T.M.)