Česlava Kvoka, Foto: Wikipedia

DA SE NE ZABORAVI

Poslednja fotografija devojčice u Aušvicu će vam slomiti srce u paramparčad: Imala je samo 14 godina! (FOTO)

Prvobitno, slike je napravio Vilhelm Brase, poznatiji kao „poznati fotograf koncentracionog logora Aušvic“, koji je takođe bio zatvorenik tamo tokom Drugog svetskog rata

Objavljeno: 26.09.2024. 11:55h > 12:05h

Digitalna umetnica Marina Amaral od 2015. godine radi digitalno sređivanje istorijskih fotografija i pre nekoliko godina ažurirala je poslednje slike 14-godišnje devojčica iz Poljske koja je bila zatvorenik u Aušvicu. Marina je dala novi život crno-belim slikama i uspela je da vizuelno naglasi tragičnu prošlost Česlave Kvoke.

„Bilo je veoma teško gledati u njeno lice toliko minuta znajući šta joj se dogodilo“, rekla je Marina Amaral za „Bored Panda“.

„Želela sam da dam Česlavi priliku da ispriča svoju priču, koja je između ostalog priča i drugih žrtava. Mnogo je lakše uspostaviti vezu sa ljudima kada ih vidimo u boji. Bolje razumemo kroz šta su ona i milioni drugih prošli kada vidimo njene modrice, posekotinu na usnama i krv na licu. Holokaust nije počeo masovnim ubistvima. Počeo je sa retorikom mržnje”, rekla je Marina.

Prvobitno, slike je napravio Vilhelm Brase, poznatiji kao „poznati fotograf koncentracionog logora Aušvic“, koji je takođe bio zatvorenik tamo tokom Drugog svetskog rata.

Česlava Kvokafoto: Wikipedia

„Jasno se sećam slike ove konkretne zatvorenice“, rekao je on u intervjuu.

"Kada je stigla u logor, nije mogla da razume šta joj se govori. Žena koju su zvali Kapo, a koja je nadgledala zatvorenike uzela je štap i tukla je po licu. Ova Nemica je samo izbacivala svoj bes na devojci. Tako lepa mlada devojka, tako nevina. Plakala je ali nije mogla ništa da uradi. Pre nego što je fotografija snimljena, devojčica je obrisala suze i krv sa posekotine na usni. Iskreno da vam kažem, osećao sam se kao da sam udaren, ali nisam mogao da se mešam. To bi bilo kobno za mene.”

Česlava je bila jedna od „otprilike 230.000 dece i mladih mlađih od osamnaest godina“ među 1.300.000 ljudi koji su deportovani u Aušvic-Birkenau od 1940. do 1945. godine. Prevezena je iz Zamošća, Poljske, 13. decembra 1942. godine u Aušvic. 12. marta 1943, Česlava Kvoka je umrla u 14. godini; okolnosti njene smrti nisu zabeležene.

Bonus video:

(Espreso/ Nova/ Prenela: T.M.)