Mira Murati, Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

ŠTA BI?

Najmoćnija Albanka na svetu donela šok odluku, ovo niko nije očekivao: Mira posle 6 i po godina konačno presekla!

Diplomirala je u Dartmutu gde je stekla diplomu mašinskog inženjera

Objavljeno: 26.09.2024. 11:36h

Tehnička direktorka OpenAI Mira Murati objavila je u sredu da planira da napusti kompaniju u kojoj je provela šest i po godina, prenosi Gardijan.

„Odlučila sam da se povučem kako bih imala vremena i prostora za vlastita istraživanja,“ napisala je u objavi na platformi X. „Moj primarni fokus sada je da učinim sve što je u mojoj moći kako bismo obezbedili glatku tranziciju i očuvali ono što smo izgradili. Nikad nije pravo vreme da napustite mesto koje cenite, ali ipak osećam da je došlo vreme.“

Pored Murati, dva druga vodeća lica OpenAI takođe napuštaju kompaniju, a to su Bob Mekgru, glavni istraživač ove kompanije, i Beret Zof.

Šef firme, Sem Altman saopštio je da su „doneli ove odluke nezavisno jedan od drugog“.

Mira Murati napušta kompaniju skoro godinu dana nakon što je unutrašnji sukob u upravi uzdrmao ovaj startap i privremeno smenio CEO-a Sema Altmana, ostavljajući Murati da bude privremeni lider.

Tokom svoje šestogodišnje karijere, Mira Murati bila je odgovorna za lansiranje ChatGPT-a i OpenAI-ovog generatora slika iz teksta.

„Promene u liderstvu su prirodan deo svake kompanije, posebno onih koje brzo rastu i imaju velike zahteve,“ rekao je Altman u poruci zaposlenima.

„Razlozi koje mi je Mira objasnila za odlazak iz firme imaju smisla.“

Mira Muratifoto: JP Yim / Getty images / Profimedia

Ova vest o otkazu dolazi neposredno pre godišnje konferencije Dev Day u San Francisku, koja se održava sledeće nedelje. Prošle godine, neuspešni sukob u upravi dogodio se odmah nakon prvog Dev Day-a.

Podsetimo, glavni naučnik i suosnivač OpenAI-ja Ilja Sutskever napustio je kompaniju u maju da bi osnovao novu kompaniju posvećenu sigurnijoj veštačkoj inteligenciji. Drugi suosnivač OpenAI-ja Džon Šulman otišao je u avgustu da bi se pridružio rivalskom Anthropic-u. Predsednik i suosnivač OpenAI Greg Brokman trenutno je na produženom odsustvu.

Mira Murati se kompaniji OpenAI pridružila 2018. godine. Ona je inače Albanka, koja se pre mnogo godina preselila u Kanadu. Mira Murati trenutno ima 34 godine. Diplomirala je u Dartmutu gde je stekla diplomu mašinskog inženjera. Stažirala je u Goldman Sachsu, jednoj od najpoznatijih svetskih investicionih banaka.

Bonus video:

(Espreso/ Nova/ Prenela: T.M.)