AjvarA, Foto: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

poslastica

Ajvar Josipa Broza Tita u dve boje je najbolji recept među receptima: Čuvan do smrti, a voleo ga i kralj Aleksandar

Stambol Geštamov, legenda srpske gastronomije, od zaborava je sačuvao mnoge recepte, poput ovog.

Objavljeno: 26.09.2024. 08:54h > 09:18h

Josip Broz Tito je bio veliki hedonista, a probao je specijalitete iz svih krajeva sveta.

Naročito je voleo domaća jela, a iznad svega ajvar.

Legenda kaže da je za kralja Aleksandra, a potom i za Tita, kuvar Škrba spremao ajvar u dve boje, zeleni i crveni. Recept se razlikovao utoliko što se za maršala izostavljala kašika šećera.

Stambol Geštamov, legenda srpske gastronomije, od zaborava je sačuvao mnoge recepte, poput ovog.

Titofoto: IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrebni sastojci:

- 25 komada crvenih ili zelenih paprika babura

- 1 plavi patlidžan, ulje, so, esencija

Priprema:

Na 10 kilograma očišćenih paprika ide litar ulja, 200 grama soli i kašičica esencije.

Babure i patlidžan ispecite na plotni, nikako u rerni, a potom ih ostavite da se potpare. Oljuštene paprike ocedite i samo jednom sameljite na mašini za mlevenje mesa.

U širokoj šerpi dobro zagrejte ulje, ubacite samlevene paprike i neprestano mešajte. Pred kraj prženja, kad varjača počne da ostavlja trag na dnu šerpe, dodajte so i esenciju. Još kratko pržite i sklonite sa šporeta.

U međuvremenu u rerni zagrejte čiste tegle na 100 stepeni i u njih sipajte vreo ajvar. Vratite tegle u rernu na pola sata da se na površini ajvara uhvati korica. Zatvorite tegle pek-papirom, uvijte u ćebe i ostavite da se tako ohlade.

(Espreso/blic žena/prenela PV)