Foto: YouTube/DownstateTV

presedan

Podignuta federalna optužnica protiv gradonačelnika, predaće se vlastima: Ovo se dešava 1. put u istoriji Njujorka!

Adams je ranije negirao bilo kakve prekršaje ili krivična dela i često je ponavljao da je rekao članovima svoje kampanje i administracije da poštuju zakon.

Objavljeno: 26.09.2024. 07:44h

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams postao je prvi gradonačelnik "Velike jabuke" koji je tokom aktivne dužnosti optužen na federalnom nivou, prenose američki mediji.

Optužnica je usledila nakon višemesečne federalne istrage koju je sprovela kancelarija američkog tužioca na Menhetnu, koja je navodno ispitivala njegovu povezanost sa turskim zvaničnicima i biznismenima, kao i donacije za kampanju koje je dobio. Optužbe sa kojima se suočava za sada nisu javno objavljene.

Adams je ranije negirao bilo kakve prekršaje ili krivična dela i često je ponavljao da je rekao članovima svoje kampanje i administracije da poštuju zakon.

"Uvek sam znao da ću biti meta, i to sam postao, ako stojim na svom mestu za Njujorčane. Ako budem optužen, ja sam nevin i boriću se protiv toga svakim atomom svoje snage i duha", rekao je Adams u sredu uveče po lokalnom vremenu, kada je "Njujork tajms" objavio da je podignuta optužnica.

Očekuje se da će gradonačelnik imati nekoliko dana da se preda, i nije verovatno da će u četvrtak već biti pred sudom. Tužioci su ranije obavestili njegove advokate da će, ako bude optužen, biti pozvan da se preda.

Adams je bio vili "Grejsi", zvaničnoj rezidenciji gradonačelnika, kada se pojavila vest o optužnici. Rečeno je da je nepokolebljiv i odlučan u svom stavu da je nevin, kaže izvor upoznat sa situacijom u sredu uveče.

Optužnica je dramatičan pad za gradonačelnika najvećeg američkog grada i zapanjujuća optužba protiv jedne od najistaknutijih kancelarija u zemlji. Adams, bivši kapetan njujorške policije, preuzeo je dužnost u januaru 2022. i predstavio se kao novo lice Demokratske stranke, obećavajući strog pristup prema kriminalu i posvećenost revitalizaciji grada nakon pandemije korone.

Borio se da reši ključne izazove grada, kao što su migrantska kriza i zabrinutost za bezbednost metroa, i suočio se sa kritikama zbog svojih večernjih slaavlja ali i sukoba oko gradske potrošnje, posebno za obrazovanje. Sada, skoro tri godine nakon svog prvog mandata, Adams se suočava sa najmanje jednom federalnom optužbom koja ugrožava njegovu sposobnost da ostane na funkciji i dovodi u pitanje budućnost njegove političke karijere.

Na pitanje u utorak da li razmišlja da podnese ostavku, Adams je rekao da "razmišlja o usponu, a ne silasku".

Bonus video:

(Espreso/Mondo)