Sovjeti ušli u Beograd, Foto: Haldei / Sputnik / Profimedia

moda

Slika sa Terazija iz prošlog veka oduševila Srbe: Evo kako su se žene oblačile, nebo i zemlja u odnosu na danas

Dokaz za to su dve žene koje su šetale Beogradom, a čiji je stil sinonim za eleganciju i damski manir

Objavljeno: 25.09.2024. 16:41h

Fotografija sa Terazija zabeležena pre Drugog svetskog rata vodi nas u daleku prošlost i nudi osvrt na modu koja se tada mogla videti u Beogradu. Bilo je to društveno i politički teško vreme, ali je gledano sa modnog aspekta, naša prestonica parirala svetskim centrima.

Dokaz za to su dve žene koje su šetale Beogradom, a čiji je stil sinonim za eleganciju i damski manir. Šeširi su bili među omiljenim detaljima. Ovaj asesoar i danas ima neprikosnovenu poziciju u modi, iako se ne nosi tako često kao nekada. Elegantne torbe sa slike podsećaju na današnje moderne modele, dok su kompleti s vremenom postali neprolazni trend koji stalno dobija nove verzije.

Žene sa slike sa Terazija vodile su račune o svim detaljima, do izražaja dolaze i elegantne rukavice koje su nosile, a koje su tada bile neizbežan detalj i dnevnog i večernjeg stajlinga. Ovakav stil bio je čečsta pojava i podrazumevalo se da se za šetnju gradom doterate kao za neku zabavu. Makar su tako činile žene koje su bile u situaciji da prate modne tokove.

Retrospektiva je oduševila javnost na Instagramu gde se komentariše: "Prave dame", "Divna fotografija i šarmantne dame".

S vremena na vreme retro moda dospe u prvi plan u kolekcijama vodećih dizajnera, pojedine žene, bez obzira na trendove, vole upravo ovakav stil i promovišu ga bez obzira što ne spada u modni mejnstrim.

Današnji trendovi zapravo su suprotnost ovakvoj modi, pa sada dominiraju provokativna odeća i princip "manje je više".

Kako vi komentarišete ovu fotografiju?

Bonus video:

(Espreso/Žena Blic/Jelena Milenković/Preneo D.M.)