Restoran u Albaniji, Foto: Adnan Beci / AFP / Profimedia

trattoria meloni

Albanci prešli igricu, pazite samo ovaj restoran! Ovako nešto još niste videli, pa odakle im samo ideja? (FOTO)

„Trattoria Meloni“, restoran sa morskim plodovima u severnoj luci Šenđin, otvorio je Đerđ Luka, vlasnik restorana blizak albanskom premijeru Ediju Rami

Objavljeno: 25.09.2024. 16:12h

Restoran posvećen Đorđi Meloni otvoren je u blizini kampa u Albaniji, gde će se obrađivati zahtevi za azil osoba koje pokušavaju da uđu u EU morskim putem, kao deo kontroverznog sporazuma koji promoviše italijanska desničarska premijerka.

„Trattoria Meloni“, restoran sa morskim plodovima u severnoj luci Šenđin, otvorio je Đerđ Luka, vlasnik restorana blizak albanskom premijeru Ediju Rami. Restoran je ispunjen sa 70 portreta Meloni, čija partija Braća Italije, koja ima neofašističke korene, predvodi vladajuću koaliciju Italije. Tu su portreti nasmejane Meloni, ozbiljne Meloni, ljute Meloni, kao i Meloni kao deteta, tinejdžerke i političarke.

„Kada se kuhinja, umetnost i politika spoje, mogu se stvoriti lepe stvari“, rekao je Luka za AFP, prenosi Gardijan.

Meloni i Rama su prošlog leta osmislili plan o migraciji, koji su udruženja za ljudska prava okarakterisala kao nezakonit prema međunarodnom pravu, ali ga je EU prećutno podržala.

Meloni je posetila lokaciju centra u Šenđinu u junu, pre nego što je restoran otvoren. To je jedan od dva centra za koje se očekuje da će početi obradu zahteva za azil u narednim nedeljama. Prema dogovoru finansiranom od strane Italije, muškarci koji prelaze Mediteran iz severne Afrike i koje presretne italijanska obalska straža biće prebačeni u Albaniju.

Britanski premijer Kir Starmer bio je kritikovan od strane grupa za ljudska prava i poslanika iz svoje Laburističke partije nakon što je izrazio „veliko interesovanje“ za migracioni pakt tokom sastanka sa Meloni u Rimu prošle nedelje, dok je obećao 4 miliona funti za podršku njenom kontroverznom suzbijanju neregularne migracije.

Meloni je jednom izjavila da Italija treba da repatrira migrante, a zatim „potopi čamce koji su ih spasili“. U prošlosti je takođe pozivala na pomorsku blokadu severne Afrike.

Međutim, centri su uglavnom dobrodošli među lokalnim stanovništvom jer stvaraju radna mesta u siromašnom regionu Albanije.

Luka, sin poznatog albanskog glumca i bivši glumac, rekao je da ga je Meloni očarala svojom ličnošću, nazivajući je „izvanrednom“.

Izjavio je da se nada da će se ona vratiti da proba njegovu hranu i divi se svojim portretima, koji krase svaki centimetar zidova restorana.

FOTO: Adnan Beci / AFP / Profimedia
FOTO: Adnan Beci / AFP / Profimedia
FOTO: Adnan Beci / AFP / Profimedia
FOTO: Adnan Beci / AFP / Profimedia

Sve portrete je naslikao Helidon Haliti, poznati albanski umetnik.

Meloni je „veoma interesantan, snažan karakter i, iako njena politička uverenja nisu moja, to me nije sprečilo da radim svoj posao s entuzijazmom“, rekao je Haliti za AFP.

„Da li mi je trebala dozvola da naslikam njen portret?“ dodao je. „Da li je Endi Vorholu trebala dozvola da naslika Merilin Monro? U postmodernizmu, to je dozvoljeno, a mislim da sam sa Meloni uspeo.“

Meloni je takođe bila ključna ličnost u sporazumu potpisanom u julu 2023. godine između EU i Tunisa, koji je značio plaćanje severnoafričkoj zemlji miliona evra kako bi se zaustavili čamci sa migrantima, kao i ulaganje u preduzeća i obrazovanje, sve sa ciljem odvraćanja migracije.

Bonus video:

(Espreso/ Nova/ Ivana Kešanski/ Prenela: T.M.)