Vojnici, Foto: Vosjka Srbije

obavezni vojni rok u srbiji

Zaposleni ste, a morate u vojsku? U ovom slučaju preti otkaz, a evo šta se dešava sa platom! Srbi, obratite pažnju!

Po završetku vojne obaveze, zaposleni ima pravo da se u roku od 15 dana od dana odsluženja vojnog roka vrati na radno mesto

Objavljeno: 25.09.2024. 15:36h > 15:41h

U Srbiji nakon 13 godina vraćeno je obavezno služenje vojnog roka. Zaposleni ima pravo na naknadu zarade u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu za vreme odsustvovanja sa rada zbog vojne vežbe.

Posle 13 godina u Srbiji je vraćeno obavezno služenje vojnog roka. Kasarne bi trebalo da dobiju prve vojnike već u septembru sledeće godine. Prva generacija "guštera" pokriće muškarce starosti od 19 do 27 godina, odnosno 30 godina za one koji u međuvremenu budu odlagali vojni rok.

Među momcima koji odlaze u vojsku biće i studenata ali svakako i onih koji su u radnom odnosu. Kako je najavljeno, vojni rok će trajati 75 dana, pa stoji validno pitanje kako zakon uređuje ovo odsustvovanje onih koji su u radnom odnosu.

Vojnicifoto: RINA

Kako su istakli iz advokatske kancelarije Pekić, Zakon o radu propisuje da zaposlenom miruju prava i obaveze koje se stiču na radu i po osnovu rada, ako odsustvuje sa rada zbog odlaska na odsluženje vojnog roka.

Po završetku vojne obaveze, zaposleni ima pravo da se u roku od 15 dana od dana odsluženja vojnog roka vrati na radno mesto.

Zaštita od otkaza

U slučaju da poslodavac da otkaz ugovora o radu zaposlenom za vreme mirovanja radnog odnosa, odnosno odsluženja vojnog roka, takav otkaz bi bio nezakonit.

Vojskafoto: Ministarstvo odbrane

Štaviše, poslodavac bi bio kažnjen novčanom kaznom od 400.000 do 1.000.000 dinara za prekršaj ako zaposlenom koji je ostvario pravo na mirovanje radnog odnosa uskrati pravo da se vrati na rad.

Ipak, postoji situacija kada poslodavac ima puno pravo da zaposlenom da otkaz. U slučaju da se zaposleni ne vrati na radno mesto u roku od 15 dana od dana isteka roka mirovanja radnog odnosa, poslodavac ima pravo da zaposlenom otkaže ugovor o radu.

Vojnicifoto: Profimedia

Šta se dešava sa platom?

Sprečenost za rad, odnosno opravdano odsustvo sa posla, sa sobom nosi i konsekvence po visinu plate. U ovom slučaju, što se tiče naknade zarade, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada zbog vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa, a poslodavac ima pravo na refundiranje isplaćene naknade zarade od organa na čiji se poziv zaposleni odazvao.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Telegraf/Vanja Karličić/Prenela: N.J)