Pravni fakultet, Foto: Beograd.rs

zgrada pravnog fakulteta

Spomenik kulture u centru grada: U ovoj zgradi je jedan od najpopularnijih fakulteta Univerziteta u Beogradu

Posebna zanimljivost u vezi sa arhitekturom ovog objekta je ta da, gledano iz vazduha, ova građevina podseća na otvorenu knjigu

Objavljeno: 25.09.2024. 14:14h

Zgrada Pravnog fakulteta na opštini Palilula izgrađena je pre više od osamdeset godina i od velikog je kulturno-istorijskog značaja.

Izgradnja građevine u Bulevaru kralja Aleksandra trajala je od 1936. do 1940. godine, a autor projekta zgrade bio je arhitekta Petar Bajalović.

Moderni objekat useljen je 1940. godine, a s obzirom na to da je za lokaciju odabran ugao dve ulice, arhitekta Bajalović je posebnu pažnju posvetio oblikovanju fasade ka obe ulice. Osnova zgrade ima oblik zaobljenog trougla, a građevina se ističe kontrastom koji stvaraju mirne fasadne površine i monumentalne ulazne partije.

Posebna zanimljivost u vezi sa arhitekturom ovog objekta je ta da, gledano iz vazduha, ova građevina podseća na otvorenu knjigu.

Pravni fakultetfoto: Beograd.rs

Pravni fakultet u Beogradu je osnovan 1863. godine i jedna je od najstarijih visokoobrazovnih institucija u Srbiji.

Ubrzo nakon useljenja, zgrada Pravnog fakulteta je oštećena za vreme aprilskog bombardovanja Beograda 1941. godine. Zgradu su okupirale nemačke snage, a sedmorica profesora Pravnog fakulteta odvedena su u Banjički logor zbog antifašističkih stavova.

Profesori koji su preživeli rat su obnovili rad na Fakultetu nakon završetka Drugog svetskog rata. Od tada se Pravni fakultet brzo razvijao, a njegovi studenti su nastavili da nižu uspehe u različitim oblastima prava.

Zgrada Pravnog fakultetafoto: Beograd.rs

U ovoj zgradi nalazi se i najbogatija pravna biblioteka na ovim prostorima.

Zgrada Pravnog fakulteta je 2007. godine proglašena za spomenik kulture i prvi je objekat građen namenski za Pravni fakultet.

Danas je Pravni fakultet jedan od najpopularnijih na Univerzitetu u Beogradu, a ovu neobičnu zgradu u blizini Tašmajdanskog parka posećuje više od 8.000 studenata, koji pohađaju osnovne, poslediplomske i doktorske studije.

Bonus video:

(Espreso / gradonacelnik.beograd.rs / Prenela: J.N.)