Novčanik, Foto: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

život "preko"

Balkanac nabrojao troškove života u Nemačkoj: Ljudi se šokirali kad su čuli koliko mu na kraju ostane da "preživi"

Radnik sa Balkana podelio svoje iskustvo života u Nemačkoj

Objavljeno: 25.09.2024. 13:34h

Mnogi se pitaju koliki su troškovi života danas u zemljama Evropske unije. Informacije i mišljenja su često kontradiktorna. Šta se može uraditi sa 2.200 evra u Nemačkoj?

Balkanac je na Fejsbuku objavio kolika mu je mesečna zarada u Nemačkoj i koliko mu je novca ostalo nakon izmirenja svih mesečnih obaveza.

U svojim Reels na Fejsbuku navodi da zarađuje 2.200 evra mesečno, od čega 700 evra ide na stan, 200 na auto, 50 na gorivo, 400 na hranu, 300 na kredit i osiguranje, 100 na mobilni telefon, a pod kategorijom razno je naveo da potroši još 200 evra. Prema ovoj računici, ostalo mu je 250 evra da 'preživi'.

Kratak video o mesečnim zaradama i troškovima života u Nemačkoj prikupio je više od 2.000 često oprečnih komentara.

Jedni tvrde da se „u Nemačkoj ne živi bolje“, drugi se pitaju ko toliki novac troši na kredite. Zvali su i neki koji žive u drugim zemljama.

"Kad sam živeo u Bosni..."

„Žena i ja živimo u Austriji sa 3.500 evra. Posle svih računa i troškova, ostalo nam je dovoljno za odlazak na jezero svake godine, četvoronedeljni godišnji odmor i živimo odlično“, „Dok sam živeo u Bosni, bio sam samo u minusu“.

Mnogi su počeli da porede balkanske plate i troškove života sa onima u inostranstvu. Ponuđene su i neke zanimljive teorije.

Plata u Srbiji je 700 evra, a troškovi života su veći nego u Nemačkoj“, napisao je jedan. Drugi su uzvratili: „Oni koji se hvale da je gore život lep lažu kao psi, ja sam bio tamo godinu dana i vratio se sa više dugova nego što sam imao“.

Uspevaju solidno da uštede

Bilo je i onih koji, osim što pristojno žive u inostranstvu, uspevaju solidno da štede. „Ova informacija je lažna. Suprug i ja zarađujemo preko 6.000 evra. Stan sa režijama plaćamo oko 1.500 evra. Na hranu ide oko 1.500. Ostala je jedna plata za štednju i putovanja!“

Neki kao glavni problem vide pohlepu za skupim automobilima.

„Problem Balkana je što, kada stignu na Zapad, odmah moraju da kupe skup auto, i to je prva greška.

Evo još komentara na Fejsbuku: „Vidim da su se svi vratili na Balkan jer su bolesni. „Samo da pitam one koji troše 1.500 evra mesečno na hranu – šta jedete? , „Nemamo kredite ni plaćanje automobila, a plata nam je veća od 2.000 evra, a nas dvoje ne preživljavamo, nego živimo dobro. , „Super mi je, dve godine sam u Nemačkoj i uštedeo sam pare o kojima sam u Srbiji mogao samo da sanjam.“, „Ako ti je tako teško, onda se vrati“...

Bonus video:

(Espreso / Poslovni dnevnik / Prenela: J.N.)