Nekretnine u Beogradu, Foto: Nenad Kostić, BETA/OMS, Aleksandar Stojanović

tržište nekretnina

Beogradski kvadrat poskupljuje – šta nas čeka na tržištu nekretnina do kraja 2024. godine?

Najnoviji podaci o tržištu nekretnina za drugi kvartal 2024. godine donose zanimljive uvide u kretanje cena, broj transakcija i udeo kupovine stanova putem kredita u Beogradu i celoj Srbiji

Objavljeno: 25.09.2024. 12:10h

Agencija Nekretnine Obradović je, uz saradnju i korišćenje podataka Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), pripremila ovu analizu kako bi svim učesnicima na tržištu nekretnina pružila jasan pregled ključnih trendova i aktuelnih dešavanja.

Rast cena kvadrata u Beogradu: Novogradnja i starogradnja

U Beogradu se beleži porast cena kvadrata, kako u segmentu novogradnje, tako i u starogradnji. Cene su u drugom kvartalu 2024. godine rasle u oba segmenta, što ukazuje na kontinuiranu potražnju za stanovima u glavnom gradu.

Novogradnja u Beogradu:

- Cena kvadrata u drugom kvartalu 2023. godine iznosila je 2160 EUR/m².

- U drugom kvartalu 2024. godine cena je porasla na 2200 EUR/m².

- Rast od 40 EUR/m² ukazuje na umereni, ali stabilan rast potražnje za novogradnjom.

Pogledajte novogradnju agencije Nekretnine Obradović OVDE

Starogradnja u Beogradu:

- Cena kvadrata u drugom kvartalu 2023. godine iznosila je 2040 EUR/m².

- U drugom kvartalu 2024. godine cena je porasla na 2140 EUR/m².

- Porast od 100 EUR/m² pokazuje da starogradnja ostaje atraktivna opcija za kupce, čak i u uslovima rasta cena.

Ovi podaci ukazuju na činjenicu da Beograd ostaje tržište sa stabilnim rastom cena, i da interesovanje za nekretninama, bez obzira na starost objekta, ne jenjava.

Pogledajte starogradnju agencije Nekretnine Obradović OVDE.

Porast udela kupovine putem kredita u Srbiji

Jedan od najzanimljivijih trendova u drugom kvartalu 2024. godine je značajan porast udela kupovine stanova putem stambenih kredita na nivou cele Srbije:

- Udeo kreditnih kupovina u drugom kvartalu 2023. godine iznosio je 16%.

- U drugom kvartalu 2024. godine, taj udeo je porastao na 23%.

Ovaj porast od 7% ukazuje na povoljnije uslove kreditiranja i rastuću spremnost kupaca da koriste stambene kredite za rešavanje svojih stambenih pitanja. To je važan indikator da tržište nekretnina u Srbiji postaje sve pristupačnije, posebno za one koji se odlučuju za kreditno finansiranje.

Broj transakcija u Beogradu – Blagi pad i stagnacija

Dok cene stanova beleže porast, podaci o broju transakcija pokazuju drugačiju sliku:

- U drugom kvartalu 2023. godine zabeleženo je 0,57% manje transakcija u Beogradu nego u prethodnom periodu.

- U drugom kvartalu 2024. godine beleži se stagnacija i blagi pad broja transakcija, gde je ukupan broj kupoprodaja u Beogradu smanjen za 0,57% u odnosu na isti period prošle godine.

Iako je došlo do blagog pada broja transakcija, što može ukazivati na određenu zasićenost tržišta ili promenu potražnje, cene nekretnina i dalje rastu. Ovo je znak da vrednost nekretnina u Beogradu ostaje stabilna, a da su kupci spremni da plate više, uprkos manjoj ukupnoj aktivnosti na tržištu.

Poređenje sa evropskim tržištima

Situacija na tržištu nekretnina u Srbiji može se jasnije razumeti kroz poređenje sa evropskim tržištima:

1. Srbija beleži viši rast cena u poređenju sa EU: Dok je u Evropskoj uniji godišnji rast cena stanova bio 1,32% u prvom kvartalu 2024. godine, Srbija je zabeležila znatno viši rast cena od 4,68% u drugom kvartalu iste godine. Ovo pokazuje da tržište nekretnina u Srbiji nastavlja da raste i da je i dalje u ekspanziji, dok evropska tržišta pokazuju znakove stabilizacije.

2. Najveći rast cena u Poljskoj i Bugarskoj: U Poljskoj je u prvom kvartalu 2024. godine zabeležen rast cena stanova od 18%, dok je u Bugarskoj rast bio 16%. Ovi podaci ukazuju na izuzetno dinamična tržišta nekretnina u ovim zemljama, gde su potražnja i investicije u značajnom porastu.

3. Pad cena u razvijenim zemljama: Nasuprot rastu cena u Srbiji, razvijene zemlje poput Luksemburga, Nemačke i Francuske beleže pad cena stanova. U Luksemburgu je pad iznosio -10,92%, u Nemačkoj -5,70%, dok je u Francuskoj zabeležen pad od -4,76% u odnosu na isti period prošle godine. Ovo ukazuje na činjenicu da je tržište nekretnina u ovim zemljama zasićeno ili suočeno sa izazovima, dok tržište u Srbiji ima potencijal za dalji rast.

Tržište nekretnina u Beogradu i Srbiji za drugi kvartal 2024. godine pokazuje umeren rast cena i značajan porast kupovine putem kredita. Iako je broj transakcija u Beogradu u blagom padu, tržište ostaje stabilno, a vrednost nekretnina nastavlja da raste. U poređenju sa evropskim tržištima, Srbija beleži veći rast cena, posebno u odnosu na zemlje EU, što je signal da naše tržište ima prostora za dalji razvoj i investicije. Ovi trendovi ukazuju na sve veću potražnju i interesovanje za nekretnine, kako među domaćim, tako i među stranim kupcima, te pružaju optimizam za sve učesnike na tržištu nekretnina u narednom periodu.

Za sve one koji su zainteresovani da procene vrednost svog stana, Agencija Nekretnine Obradović nudi mogućnost besplatne procene putem telefona. U saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom (RGZ) i njihovim podacima, omogućavamo vam da dobijete tačnu i profesionalnu procenu vrednosti vaše nekretnine. Pozovite nas i saznajte koliko vaš stan zaista vredi na današnjem tržištu!

Bonus video:

(Espreso / Sasomange / Vladimir Obradović - Obradovic nektenine / Prenela: J.N.)