Baka Mirjana, Foto: Printscreen/TikTok/indijanadzouns

PRIMER SVIMA

Mirjana ima 98 godina i neumorno radi: Lekara nije posetila deceniju, a ovo je njena tajna dugovečnosti (VIDEO)

Mirjana Petrović, 98-godišnjakinja, živi sama u maloj kući na srpskoj planini

Objavljeno: 25.09.2024. 09:42h

Mirjana Petrović, sa svojih 98 godina, živi sama u maloj kući na jednoj od srpskih planina, u jednom selu. Iako je prošla kroz teške životne periode, njen duh ostao je vedar i spremna je da ugosti svakoga ko svrati.

Posebno se raduje posetama dvoje mladih, koji su postali njeni redovni gosti na selu, a baka im se obraduje kao rod najrođeniji. Svaki put kada dođu do baka Mirjane, "Indijana Džons" kako se predstavlja na TikToku i njegov prijatelj redovno objavljuju snimke susreta, a ona svaki put podeli neku novu priču iz svog života.

U desetoj deceniji sve sama radi

Kako je ispričala za svojih 98 godina preživela je stoički ratove, glad i siromaštvo, ali je sačuvala snagu i optimizam. U svojoj 98. godini ona održava baštu na kojoj bi joj mnogi mlađi pozavideli. Zasadi paradajza dostižu visinu od dva metra, a boraniju oslanja na 150 pritki koje je sama postavila. Takođe, posadila je četiri reda malina i sve održava uredno, što izaziva divljenje kod onih koji je posete.

U mladosti nosila i 50 kubika drva na leđima

"U mladosti sam 50 kubika drva donela na svojim leđima,“ priča baka Mirjana, dok s ponosom pokazuje svoje dvorište puno voća i povrća. Sve je u njenom dvorištu sređeno i složeno „pod konac,“ a ogrev za zimu obezbeđuje sama.

"Za vreme rata, spavala sam gladna i bosa po šumama. Majka je s petoro dece jedva preživljavala. Skupljali smo granje i palili vatru da kuvamo jagode i korenje,“ rekla je ona o preživljavanju u najtežim ratnim vremenima. Uprkos svemu, uspela je da očuva zdravlje i vedrinu.

Svakoga dana ustaje u 7 sati ujutru

Što se tiče "tajne dugovečnosti", baka Mirjana veli da je sve u radu, umerenosti i disciplini.

"Svako jutro ustajem u 7 sati. Podložim vatru, stavim džezvu na šporet. Dok kafa provri, nahranim kokoške, sednem na krevet, pa čašica rakije, šolja kafe – malo rakije, malo kafe… To radim godinama, i evo, doživela sam skoro 100 godina,“ smeška se baka Mirjana.

Iako je debelo zašla u desetu deceniju života, kod lekara nije išla čitavu deceniju. "Bitno je da imam šta da pojedem i da popijem, ništa drugo mi ne treba. Omladini želim samo zdravlja, a ja deset godina nisam otišla kod lekara.“. ispričala je ona u jednom od snimaka.

Niko ne zna gde tačno baka živi

Kada je pratila "Indijanu Džonsa" i njegovog prijatelja, izrekla je rečenicu zbog koje je knedle gutao svako ko je video snimak.

"Dođite češće, 120 godina mi bili živi", rekla je ona prateći ih kroz špalir zelenila do kapije.

Iako je vitalna i energična, samoća pod stare dane teško pada. Njena jedina želja je da neko svrati kod nje i da ima s kim da popriča. Njena priča prvi put je postala viralna pre dva meseca, izazvavši dirljive reakcije na društvenim mrežama. Mnogi su imali želju da je obiđu, ali lokacija na kojoj tačno živi i dalje je nepoznata javnosti.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)