Miloš Teodosić, Foto: Starsport©

sve je otkrio

Miloš Teodosić nikad iskreniji: Stigla je ponuda koja se ne odbija

Zvezdin plejmejker otvorio dušu

Objavljeno: 24.09.2024. 20:45h > 22:31h

Plejmejker Crvene zvezde Miloš Teodosić je bio gost druge epizode podkasta "X&Os chat" sa Edinom Avdićem gde je govorio na mnoge košarkaške teme.

Prvo se podsetio svoje "avanture" o Olimpijakosu i saradnje sa legendarnim Dušanom Dudom Ivkovićem.

- Mene je Geršon doveo, a onda je stigao Janulis Janakis koji je imao neki svoj sistem. I ja sam igrao prilično mnogo za nekog 20-godišnjaka. Nismo nikako mogli da se uklopimo nikako i hteli su da me pošalju na pozajmicu... Došlo je to Evropsko prvenstvo i Slovenija gde ostanem jednom sam, drugi put sam, a bilo je priče da su hteli da me se reše i posle te utakmice se sve promenilo. Vratio sam se u Olimpijakos sa mnogo većim pravima, znao sam da neću biti zamenjen na prvu grešku i lakše je tako da igraš na velikom nivou - rekao je Teodosić.

Od koga je skidao poteze? - I nije bilo gde da se gleda u to vreme. Današnja deca mogu da gledaju svaku NBA utakmicu, a ja ne znam da li sam do 16. godine pogledao deset NBA utakmica jer ili nije bilo gde ili je u 4 ujutru i nije bilo gde da vidiš te stvari i dođeš na trening pa probaš kako može, gde će da ode kad je tako baciš i sam si vežbao šta može da prođe - kaže srpski plejmejker.

- Ima tu i do kreacije, pogotovo kasnije kada imaš samopouzdanje i sve, ali ima i do treninga kao kod Vukoičića gde čitaš pikenrol, jer je teško da pas ide unutra, po nekom automatizmu svi idu unutra i pas moraš da ide napolje, pa kad tamo daš pas i odbrana se raširi, unutra je neko sam. Zato i mora da se vežba dok ne dođeš do toga da budeš veliki igrač i imaš neka prava pa to dolazi do punog izražaja.

Veruje trenerima više nego sebi...

Dušan Duda Ivkovićfoto: Starsport©

- Vrlo retko sam išao mimo trenerove odluke. Ili ako uradim to, odem kod njega i kažem mu šta sam mislio i šta sam želeo. Imao sam situacije kod Dude, jer on uvek kaže prva dva napada. I ja dolazim posle kod Kazlauskasa i pitam ga nešto, ali on se zbunio i nije navikao na to. Ja to i dan danas pitam trenera šta želi i ako mi ne kaže ja sam pozovem. Što sam stariji više verujem trenerima, jer on sa strane vidi bolje nego ja kada sam unutra. Mogu ja nekad da prepoznam, ali on je taj koji vidi bolje i mnogo puta u karijeri se desilo da je trener u pravu, a ja mislio kontra od toga - ispričao je Teodosić.

O ulozi Dude Ivkovića u njegovoj karijeri...

- Ne znam ni ja zašto, pitam se često što se to dogodilo. Njemu sam zahvalan do neba, nemam reči da to opišem. On je meni dao odrešene ruke sa 22 godine da budem prvi plej reprezentacije i dosta toga da se vrti oko mene i od tog trenutka moja karijera je krenula uzlaznom putanjom. Ne postoji dan i kada se skupi ekipa Marković, Tepić, Krstić... Ne može da se ne spomene Duda, ispriča anegdota njegovim rečnikom i to je neko ko je nas ne samo trenirao već i vaspitao. On nije bio samo trener. Brinuo je o svakom pojedincu, šta se dešava i u reprezentaciji, klubu i evo ja nisam znao, zvao je gazdu Olimpijakosa zbog mene. To je i drugim igračima radio. Duda je strašan autoritet i dan danas kada pričam o Dudi, ja stojim mirno i sa strašnim poštovanjem. Stvarno je bio takav prema svima nama, njegove pripreme su dva i po meseca i spremao nas je i za klub i za reprezentaciju. Neće on nama da tempira formu za turnir već treniramo jako jer on želi da u sezonu uđemo spremni. Svi su to prepoznali i ma koliko pripreme bile teške, bilo nam je lepo i drago da svi budemo zajedno.

Olimpijakos 2010. godine je imao veliki budžet...

- Prvih 3-4 meseca nisam znao na čemu sam. U FMP smo Rašić i ja šutirali i vikali da smo Macijauskas, a ja posle toga igram sa njim. Jedan od najboljih šutera sa kojima sam igrao i video sam da to nije nešto specijalno. Navikao sam se i shvatio da sam i ja na visokom nivou i posle toga su bili sjajni igrači, a ja nisam osećao neki pritisak. Najmlađi sam tu i sa malim ugovorom u odnosu na njih pa nisam imao pritisak već sam igrao košarku. Lider je bio Teo Papalukas i meni se dopao mentalitet koji Grci imaju, to se videlo i Spanulis i Burusis kad su došli. Oni šta jedan drugom kažu... To je ludilo. Na terenu se posvađaju, a posle idu na večeru, druže se i sve je super, a to je pravi odnos. To želim da kažem. Na terenu je jedno, a van terena drugo.

Otkrio je da je otišao u CSKA jer je stigla ponuda koja se ne odbija...

- Duda je bio tamo, pa su vlasnici odlazili i bilo je drame i nazvao sam ga pa mi je rekao da razmislim i rekao sam mu da bih voleo da ostanem... Duda mi je rekao da nije ni on siguran šta će se desiti, ali je rekao da je ponuda stvarna i da se to ne odbija i da ja treba da odem tamo i zahvalio sam mu se, pa sam i otišao - priseća se Miloš.

Bonus video:

(Espreso sport/X&Os chat)