Džo Bajden tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

A ZA KRAJ...

Bajden potkačio Putina samo tako, pazite samo šta je javno rekao! Amerikanac nije mogao da se suzdrži, pa...

Po pitanju libansko-izraelskog sukoba, predsednik SAD je rekao da je diplomatsko rešenje i dalje je moguće

Objavljeno: 24.09.2024. 18:20h

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas u svom poslednjem obraćanju Generalnoj skupštini UN kao predsednik da su "neke stvari važnije od ostanka na vlasti".

U završnom delu svog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Bajden je pomenuo svoju odluku da odustane od kandidature za reizbor ranije ovog leta.

"Bila mi je čast da budem predsednik. Koliko god da volim (ovaj) posao, više volim svoju zemlju. Odlučio sam da je posle 50 godina javne službe došlo vreme da nova generacija povede moju zemlju napred", kazao je Bajden.

Takođe je rekao svojim kolegama liderima da njihov narod mora da bude iznad sopstvenih ambicija.

"Moje kolege lideri, nikada ne zaboravimo da su neke stvari važnije od ostanka na vlasti. Vaši ljudi su najvažniji. Nikad ne zaboravite, mi smo tu da služimo ljudima, a ne obrnuto. To je duša demokratije", poručio je Bajden.

Pre nego što je završio svoj govor, Bajden je istakao napore svoje administracije u borbi protiv klimatskih promena i govorio je o prednostima i izazovima koji dolaze sa razvojem tehnologije, uključujući veštačku inteligenciju.

"Veštačka inteligencija će promeniti naš način života, naš način rada, naš način ratovanja, ali AI (veštačka inteligencija) takođe sa sobom nosi i velike rizike, od lažiranja i dezinformacija preko novih patogena do biološkog oružja", rekao je on.

Kazao je da ništa nije sigurno o tome kako će AI da se razvija.

Džo Bajden tokom obraćanja Generalnoj skupštini UNfoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Bajden je rekao i da je "propao" rat ruskog predsednika Vladimira Putina i da svet mora da izabere da li će da pruži podršku Ukrajini ili da se udalji od te "agresije".

"On (Putin) je krenuo da uništi Ukrajinu, ali Ukrajina je i dalje slobodna. Želeo je da oslabi NATO, ali NATO je veći, jači, ujedinjeniji nego ikada ranije, sa dve nove članice, Finskom i Švedskom. Moj odgovor je da nećemo odustati od naše podrške Ukrajini", naglasio je Bajden.

On je rekao da su NATO saveznici i partneri u više od 50 nacija ustali protiv Rusije i što je, kako je rekao, najvažnije, ukrajinski narod je ustao.

Takođe je rekao da svet mora da se "trgne" od užasa koji se dogodio 7. oktobra kada je počeo rat u Gazi i da taoci i nevini civili u Gazi prolaze kroz pakao.

"Hiljade i hiljade ubijenih, uključujući humanitarne radnike. Previše porodica je raseljeno, u šatorima (gde su smeštena raseljena lica) su gužve, suočene sa teškom humanitarnom situacijom", rekao je Bajden, prenosi CNN.

On je naglasio da je došlo vreme da se finalizuje sporazum o prekidu vatre i da se taoci vrate kući.

Po pitanju libansko-izraelskog sukoba, predsednik SAD je rekao da je diplomatsko rešenje i dalje je moguće.

Bonus video:

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)