Kim Jo Džong, Foto: Profimedia

veoma, veoma opasne stvari

Kada ova opasna žena zapreti, nimalo nije naivno: Kimova sestra povilenela, preseli joj Amerikanci, nije štedela!

Najnovija pretnja Kim Jo Džong dolazi nakon povećanja regionalnih tenzija severnokorejskim otvaranjem novih postrojenja za obogaćivanje uranijuma i testiranjem balističke rakete ranije ovog meseca

Objavljeno: 24.09.2024. 15:06h > 15:47h

Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una obećala je danas da će njena zemlja povećati nuklearne kapacitete i da će preuzeti druge korake u znak odmazde nakon što je jedna američka nuklearna podmornica prispela u Južnu Koreju. Severnokorejski zvaničnici su nebrojeno puta dosad obećavali da će proširiti svoj nuklearni vojni arsenal.

Međutim, najnovija pretnja Kim Jo Džong dolazi nakon povećanja regionalnih tenzija severnokorejskim otvaranjem novih postrojenja za obogaćivanje uranijuma i testiranjem balističke rakete ranije ovog meseca.

U izjavi koju su preneli državni mediji Kim Jo Džong je rekla da odvraćanje od nuklearnog rata Severne Koreje mora biti ojačano "i u kvalitetu i u kvantitetu, neprekidno i neograničeno", kao odgovor na dolazak američke podmornice.

"Američka strateška sredstva nikada neće naći svoje uzporište na Korejskom poluostrvu", rekla je ona i dodala "nastavićemo da da upozoravamo sve luke i vojne baze Južne Koreje da nisu sigurna mesta".

Kim Jo Džong sa bratomfoto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Neki analitičari kažu da njena izjava sugeriše da bi Severna Koreja mogla da testira raketu čiji domet pokriva južnokorejsku lokaciju na kojoj je američka podmornica usidrena.

Južnokorejska vojska saopštila je da je USS Vermont, podmornica na nuklearni pogon, stigla u ponedeljak u južnokorejsku luku Busan kako bi uzela zalihe i omogućila svojoj posadi da se odmori.

Privremeno raspoređivanje američkih vojnih brodova kao što su nosači aviona, podmornice na nuklearni pogon i bombardera u Južnoj Koreji nisu neobični, ali Vašington ih je pojačao tokom prošle godine u demonstraciji sile protiv nuklearnih pretnji Severne Koreje.

Pjongjang često gnevno reaguje na takve posete, nazivajući ih dokazom neprijateljskih namera i reaguje raketnim testovima.

Severna Koreja skoro testirala rakete

Severna Koreja saopštila je pre nekoliko dana da je predsednik te države Kim Džong Un nadgledao testiranja dva tipa raketa - jedne koja može da nosi "super veliku konvencionalnu bojevu glavu" i drugu, kako prenosi AP, verovatno namenjenu za nuklearnu bojevu glavu, kao i da je Kim tom prilikom pozvao na jačanje konvencionalnog naoružanja i nuklearnih sposobnosti.

Kako navodi AP, pretpostavlja se da su ta testiranja ona o kojima je juče izvestila južnokorejska vojska, a to je bio drugi put u nedelju dana da je Severna Koreja testirala projektile.

Kim Džong Unfoto: Profimedia

- Testovi za poboljšanje sposobnosti oružja potrebni su zbog ozbiljne pretnje koju spoljašnje sile predstavljaju po bezbednost zemlje - rekao je Kim, kako danas prenosi severnokorejska novinska agencija KCNA.

Severnokorejski predsednik naglasio je "potrebu za nastavkom jačanja nuklearnih snaga i posedovanjem najjačih vojno-tehničkih sposobnosti i nadmoćnih ofanzivnih sposobnosti u području konvencionalnog oružja", prenela je KCNA.

Bojeva glava teška 4,5 tone

Jučerašnji testovi uključivali su novu taktičku balističku raketu "Hwasongpho-11-Da-4.5", prenosi KCNA, navodeći da je to deo serije kratkodometnih balističkih raketa koje su razvijali, a od kojih se veruje da su neke izvezene u Rusiju.

Zvaničnici Kijeva i nezavisni stručnjaci rekli su da postoje naznake da su neke od raketa koje je Rusija koristila u ratu protiv Ukrajine severnokorejske proizvodnje.

Na projektilu je bila montirana 4,5 tone teška super velika konvencionalna bojeva glava, a testovi su takođe uključivali stratešku krstareću raketu koja je nadograđena za borbenu upotrebu.

Severna Koreja je kritikovala vojne vežbe južnokorejske i američke vojske, uključujući vežbu velikih razmera koja je sprovedena ovog leta. Saveznici kažu da su vežbe odbrambene prirode i imaju za cilj održavanje spremnosti protiv bilo kakve "severnokorejske agresije".

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)