Potpisan Sporazum o bratimljenju dva grada, Foto: opština Svilajnac

krunisali višedecenijsko prijateljstvo

Šta Svilajčanima donosi Sporazum o bratimljenju sa francuskim gradom? Predsednik opštine za Espreso o benefitima

Opština Svilajnac i francuski grad Dransi krunisali višedecenijsko prijateljstvo potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju dva grada

Objavljeno: 30.09.2024. 15:54h

Višedecenijsko prijateljstvo opštine Svilajnac i francuskog grada Dransija krunisano je Sporazumom o bratimljenju.

Ovaj sporazum, koji su potpisali predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i gradonačelnica Dransija, Od Legar, predstavlja simbol saradnje na lokalnom nivou u različitim oblastima, kao što su privreda, kultura, sport i obrazovanje.

„Mnogo Svilajčana živi i radi u Francuskoj, u Parizu. Veliki deo živi, radi i stvara svoje porodice u Dransiju. Naše dve opštine donele su odluku da potpišemo zvanično sporazum o bratimljenju i ta vrata koja su otvorena više od 100 godina proširimo u svim oblastima - u obrazovanju, kulturu, sportu, u nekim zajedničkim projektima koje ćemo da radimo", rekao je Milanović.

potpisan Sporazum o bratimljenju dva gradafoto: opština Svilajnac

Gradonačelnica Dransija, Od Legar je istakla da će ova dva grada sarađivati u mnogim oblastima i zahvalila se na divnom dočeku i prijemu njene delegacije:

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ambasador Fransucke u Srbiji Pjer Košar koji je istakao da je ovo dobar primer kako srpskim tako i francuskim gradovima kako da zajedno sarađuju i učvršćuju svoje odnose.

potpisan Sporazum o bratimljenju dva gradafoto: opština Svilajnac

Simboličnom sadnjom drveta u Parku evropskog prijateljstva završena je ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju, a otvorena je i izložba „Zajednička nit - francusko-resavsko prijateljstvo”, koja ističe značaj međusobne pomoći i podrške tokom celog prošlog veka.

Ovaj događaj ne samo da učvršćuje veze između Svilajnca i Dransija, već pruža i platformu za razvoj lokalnih zajednica kroz zajedničke projekte, kulturne inicijative i privredu, čime se osnažuje saradnja.

"U ekonomskom smislu saradnja sa francuskom opštinom Dransi značajna je pre svega jer će olakšati put do francuskih investitora, a i sam ambasador Francuske u Srbiji je ponudio pomoć u svim međusobnim pitanjima i projektima.Takođe, postoje Svilajnčani koji žive u Dransiju i uspešni su privrednici, ukoliko planiraju širenje svog biznisa van granica Francuske Svilajnac će biti jedno od privih mesta koje će ponuditi svu logističku, tehničku i administrativnu podršku. U Svilajncu već imamo jednu kompaniju, Serbial, čiji je vlasnik naš meštanin iz Pariza i koji je odlučio da u svom selu otvori fabriku i proširi proizvodnju na druga tržišta. Lokalpatriotizam i ekonomski potencijali su dobra kombinacija i između ostalog radićemo i na tome. Svilajnac ima dve industrijke zone, kompletno infrastrukturno opremljene, kao i Slobodnu carinsku zonu i carinsku ispostavu. Opštinska administracija na usluzi je svim postojećim i potencijalnim investitorima", naglasio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović za Espreso.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Svilajnac u perspektivi" koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Svilajnac.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

(Espreso/Pripremila M.L.)