Radijator, Foto: Printscreen/Youtube

ne igrajte se parama

Nemojte još da palite radijatore, nije vreme za to: Stručnjak otkrio grešku koja nas sve skupo košta!

Ukoliko ste ikada razmišljali o tome da li grejanje treba ostavljati preko noći, stručnjak savetuje da to i nije baš najbolje rešenje

Objavljeno: 24.09.2024. 13:09h

Istraživanje je pokazalo da grejanje treba uključiti kada temperatura u stanu padne ispod 18 stepeni. Za starije i osetljive osobe preporučuje se održavanje temperature oko 20 stepeni. Takođe, mnogi veruju da je energetski efikasnije držati centralno grejanje na niskoj temperaturi non-stop, ali studija sugeriše da to može dovesti do većih troškova nego koristi.

— Opšte je efikasnije grejati dom samo kada je to potrebno. Korišćenje termometra može pomoći u održavanju ugodnih temperatura uz smanjenje potrošnje energije — rekao je Dejvid za Metro.

foto: RINA/Ustupljene fotografije

Ukoliko ste ikada razmišljali o tome da li grejanje treba ostavljati preko noći, stručnjak savetuje da to i nije baš najbolje rešenje.

— Smanjivanjem termostata ili korišćenjem rasporeda grejanja tokom noći, štedi se energija. Alternativno, korišćenje debljih pokrivača i tople odeće može vam omogućiti udobnost bez oslanjanja na grejanje — savetuju stručnjaci, naglašavajući da je ostavljanje uključenog grejanja dok spavate nepotrebno i skupo.

Preporučuje se da isključite grejanje 20 minuta pre odlaska na spavanje kako bi se zadržala preostala toplina u kući.

Ako imate termostatske radijatorske ventile, korisno je prilagoditi temperaturu u svakoj sobi. Ovi ventili omogućavaju smanjenje temperature u prostorijama koje se retko koriste, što može pomoći da se uštedi novac.

Bonus video:

(Espreso)