Svetislav Pešić, Foto: Starsport

bolna tema

Pešić šokirao srpskog reprezentativca!

Nikako to nije očekivao

Objavljeno: 24.09.2024. 13:03h > 13:07h

U Partizanu je prvi put zaigrao kao maloletnik, a za šest godina u „Parnom valjku“ video je mnogo toga. Delio je svlačionicu sa istinskim legendama ekipe iz Humske, ali je bio član ekipe i u nekim od najtežih sezona u klupskoj istoriji.

Čak 11 godina posle debija u crno-belom, Vanja Marinković se vratio na mesto na kojem mu je profesionalna karijera i počela – u bitno drugačijem kontekstu!

Ovaj 27-godišnji Beograđanin uživaće status kapitena najgledanijeg kluba u evropskoj košarci. Tokom pet godina u Španiji nakupio je veliko iskustvo, a posebno su ga „izgradila“ dva reprezentativna leta u kojima je postao svetski vicešampion i osvajač bronzane olimpijske medalje.

Vanja Marinkovićfoto: Starsport©

Povodom Partizanovog „dana za medije“, koji se tradicionalno održava u susret evroligaškoj sezoni, Vanja Marinković govorio je ekskluzivno za Sport klub. Dotakao se očiglednih tema – početaka u crno-belom, saradnje sa Željkom Obradovićem, odgovornošću koju nosi kapitenska traka Partizana, ali i o odluci selektora Srbije Svetislava Pešića.

Da li je ikada mislio da će biti u ovoj ulozi kada je 2011. došao u mlađe kategorije Partizana?

„Ne“, kratko je započeo Vanja Marinković intervju za Sport klub.

KK Partizanfoto: Starsport

„Iskreno, nisam mislio, ali sam se nadao. Uvek je postojala želja da se tako nešto desi, ali nisam očekivao da će se to desiti sada. Jako mi je drago što sam ponovo ovde i što sam kapiten Partizana, što sam ponovo u svom klubu. Klub je u znatno boljem stanju nego kada sam u njemu bio pre, igra se Evroliga, pune se hale, najbolji trener nas vodi… Ponovo sam tu gde treba da budem“, kaže reprezentativac Srbije.

Da li je Vanja mislio da će biti kapiten?

„Potajno sam se nadao da hoću. Svi su manje-više otišli, ostao je Balša. Ja sam tu bio i ranije i u nekim lošijim vremenima i imao sam saigrače koji su legende ovog kluba, pa sam video kako to treba da se radi. Milenko Topić, Novica Veličković, Saša Pavlović, Luka Bogdanović, Milan Mačvan… Svi ti igrači su napravili velika imena u evropskoj košarci. Bogdan Bogdanović je tada bio relativno mlad, ali stariji i iskusniji su mi mnogo pomogli.“

Marinković je sada u toj savetodavnoj ulozi… Kako objašnjava novajlijama – i strancima i domaćim igračima – šta znači nastupati za Partizan?

„Mislim da su svi manje-više svesni gde su došli. To su sve pametni momci i dobri ljudi. Imali smo neke razgovore na tu temu. Često postavljaju pitanja. Zajedno su tek jedan mesec. Vremenom ćemo se sve više upoznavati, a oni će shvatati gde su došli i za koji klub igraju. Ja ću biti tu da im pomognem, ali mislim da su svi svesni kako treba da se bore za ovaj klub.“

Željko Obradović se vrlo često trudi da istakne Marinkovića kao vođu tima – koliko imponuju takve reči najtrofejnijeg evropskog trenera?

Željko Obradovićfoto: Starsport©

„Velika je to čast i velika odgovornost. Kada ti takav trener da neku ulogu i stavi te u poziciju da budeš jedan od lidera. Jako mi je drago. To pokazuje da mi veruje i da veruje svima nama. Zasad je sve super, saradnja sa njim je onakva kakvu sam očekivao“, opisuje Marinković.

Partizan je u prethodne dve sezone bio jedan od najslabijih odbrambenih timova u Evroligi. Međutim, pripremni period nagoveštava da će upravo defanziva biti jedno od glavnih oružja Partizana u narednoj sezoni, a bitnu ulogu u tome imaće upravo i Vanja.

„Tako je tim pravljen. Faktički svih 16 igrača mogu da igraju odbranu agresivno tokom cele utakmice. Valjda je i to bila filozofija prilikom formiranja tima. Mislim da ćemo biti problem. Fizički smo veliki, čvrsti u odbrani i to će nam biti jedan od naših aduta. Iz odbrane ćemo tražiti lake poene u napadu i samopouzdanje. Pitali su me ‘Ko je najbolji defanzivac u Parzizanu?’ a ja mislim da su svi ovde najbolji. Bićemo dobri u odbrani. U napadu imamo mnoge igrače koji mogu da naprave prednost – Karlik, Ife, Sterling, Frenk, Voš – svi oni koji su ‘na lopti’. Mogu da prave prednost i za sebe i za druge. Stvarno ne mislim da ćemo biti tanki u napadu zbog toga što ćemo biti dobri u odbrani. Naprotiv.“

Leto sa reprezentacijom

„Najlepše moguće leto, naravno ako nešto i uradiš. Dosta mi znači. Uvek volim da se vratim klupskoj sezoni posle leta sa Srbijom. Svima će taj uspeh sa Srbijom dati samopouzdanje i nadam se da ćemo, ako budemo svi zdravi, da se vidimo i sledeće godine da probamo da ostvarimo neki uspeh na sledećem prvenstvu.“

Svetislav Pešićfoto: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Kako je Marinković reagovao kada je čuo za odluku selektora Svetislava Pešića da više ne bude na čelu reprezentacije?

„Ja sam iskreno bio u šoku. Nisam to očekivao. Ali dobro, ja mislim da će on i dalje nekako biti trener. Mislim da bi bilo lepo da se cela ta priča svetskim srebrom i olimpijskom bronzom i da probamo eto da na Evropskom prvenstvu da uzmemo to zlato. Stvarno mislim da bi na taj način ceo ciklus bio savršeno spakovan. Pa onda kad uzmemo zlato, ako hoće, može da ide. Mislim da je želja svih nas da Kari ostane. Svi smo se i upoznali s njim i znamo kako ko funkcioniše i bukvalno smo kao neka porodica. Mogu da kažem da smo legli jedni drugima – i Kari nama i mi njemu i ceo stručni štab. Tako da bi bilo super kada bi on nastavio i sledećeg leta.“

Za kraj – poruka navijačima:

„Mogu da kažem da će sigurno biti borbe. Znam da to navijači najviše vole. Izgubio ili dobio – najbitnije je da se boriš. Ova ekipa će se sigurno boriti. Mi od njih očekuju da nas podrže i kad bude dobro i kad bude loše, ali već znam da će biti tako – to su naši navijači. Oni samo tako i znaju“, zaključio je Vanja Marinković razgovor za Sport klub.

Bonus video:

(Espreso/Sport klub/Nikola Novaković/Prenela: N.J)