Srbija i Nemačka/Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

mišljenje

Srbin planira da se preseli u Nemačku, jedan naš čovek ga šokirao: "Smatraće te glupom životinjom..." - poludeo je

Da li su te takve tvrdnje opravdane ili su one samo mitovi raspravljalo se na Reditu

Objavljeno: 24.09.2024. 12:49h > 13:24h

Srbi priznali kako je biti Srbin u Nemačkoj i da li nas Nemci zaista gledaju "sa visine". Otkrili i zašto je jako bitno prihvatiti nemačku kulturu i njihov sistem vrednosti.

Da li su te takve tvrdnje opravdane ili su one samo mitovi raspravljalo se na Reditu, onda kada je u anonimnoj objavi sam muškarac postavio pitanje "Kako je biti Srbin u Nemačkoj?".

"Planiram da se u budućnosti odselim tamo, ali mnogi mi govore kako te Nemci tamo ne poštuju i gledaju te sa visine. Da li je to stvarno tako i ako da, u kolikoj meri?", upitao je on.

Srbi i srpska zastavafoto: Nemanja Pančić

Iako na ovakva pitanja ne postoji da/ne odgovor, mnogi koji su imali iskustva sa životom u Nemačkoj potrudili su se da mu približe da li su sami išta slično doživeli i kako je zaista biti Srbin u toj zemlji.

"Švabe nisu čudo, i Nemačka nije raj"

Takođe, iako su ga pojedinci savetovali da je najbolje da ne sluša tuđa iskustva, već da stvara svoja, bilo je i onih koji su mu ipak objasnili u kojim situacijama se može osetiti kao migrant.

Nemačkafoto: Profimedia

"Sve zavisi šta budeš radio i kako se postaviš. Ako radiš neki visoko kvalifikovan posao i naučiš nemački bar do nivoa da mogu da te razumeju - najverovatnije nećeš imati nikakvih problema. Naročito je potrebno da prihvatiš i njihov sistem vrednosti. Ali ako radiš neki nisko kvalifikovani posao, ne umeš da bekneš nemački, gledaće te sa visine. Smatraće te glupom životinjom u ljudskom obliku", "Haha, sada živiš u jakim gasovima da su Švabe čudo, Nemačka raj, itd. Tek kad se malo ucirkaju, čućeš taj njihov uzvišen stav i da smo mi za njih svi isti - migranti, da li ekonomski da li politički ili kakvi god. Nisu time oduševljeni i voleli bi da je Nemačka Nemcima", pisali su oni.

"Gledaće te sa visine ali i ceniti zbog ovoga"

Jedan korisnik Redita objasnio je kada bi "gledanje sa visine" moglo biti smanjeno na minimum.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Gordana Vuksanović/Prenela: N.J)