Radmila Živković, Foto: Fonet

poslednji oproštaj

Završena komemoracija Radmili Živković: Obratili se Ivica Dačić i Nikola Selaković, ovacije i aplauz za kraj

Nakon komemoracije, glumica će biti sahranjena na Novom groblju u Beogradu u 14:30 časova.

Objavljeno: 24.09.2024. 11:11h > 13:01h

U Narodnom pozorštu u Beogradu počela je komemoracija glumici Radmili Živković, koja je preminula 20. septembra 2024. godine u Beogradu.

Nakon komemoracije, glumica će biti sahranjena na Novom groblju u Beogradu u 14:30 časova.

Među prvima su na komemoraciju stigli Radoslav Zelenović, Tanja Bošković, Bule Goncić i Predrag Bambić, sa kojim je dobila ćerku Bojanu Bambić.

U crnini, ćerka Bojana je stigla vidno utučena, a dočekao ju je upravnik pozorišta, Svetislav Bule Goncić. A potom ju je zagrlio i Ivica Dačić.

Kolege na komemoraciji Radmili Živkovićfoto: Kurir

U Narodnom pozorištu vlada muk, a u publici je i ministar kulture Nikola Selaković. Takođe, od kolega su prisutni i Igor Đorđević, Pavle Jerinić, Dragana Varagić i Stefan Buzurović.

Minut ćutanja

Bule Goncić drži govorfoto: Kurir

Komemoracija je počela minutom ćutanja u čast slavne glumice, nakon čega se prisutnima obratio upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić.

- Rada Živković je rođena u Kruševcu, 14. januara 1953. godine. Rođena je u gradu koji je dao veliki broj naših najvećih glumaca. Nezaboravni Čkalja, divni Đuza, izuzetni Taško Načić, sjajna Olga Stanisavljević, velika Rada Savićević, moj dragi Bata Paskaljević, još mnogo velikih imena iz Kruševca koji su stvarali našu scenu i zauvek obeležili naše glumište, postajući uzor generacijama koje će doći, i naravno Ministarka, Ljubinka Bobić - istakao je Goncić i dodao:

- Danas možemo da kažemo da je svako od ovih imena jedno svetlo na nebu glume, svetla koja đe zauvek obasjavati naše pozorište, a kada utonemo u mrak sale, tim svetlima se pridružio i sjaj Rade Živković. Razgrnuće mrak svaki put kada se digne zavesa u Narodnom Pozorištu, obasjavajući igru, obasjavajući život, obasjavajući umetnost, obasjavajući i dajući smisao našeg postojanja na sceni.

Goncić se osvrnuo i na njen bezvremeni talenat.

Komemoracija Radmili Živkovićfoto: Kurir

Ivica Dačić i Nikola Selaković o Radmili Živković

Govor je održao i ministar kulture Nikola Selaković, kao i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

- Opisujući to zrnce u vremenu, opisivajući ga kao ovozemaljski život, nekada to zrnce završi kao prašina, a nekada kao naša Rada Živković. Njenoj duši je mnogo lakše i lepše jer odlazi na neko bolje mesto, a nama ostaje da razmišljamo koliko smo za života pokazali zahvalnost za ono što je radila, ono čemu je život posvetila.

FOTO: Marko Karović
FOTO: Marko Karović

Neverovatna je ta količina žara, sa kojim je ova žena svetlih očiju, velikog dostojanstva, otmenosti i izrazitog temperamenta, radila svoj posao. Neverovatna je i po tome koliko je i najmanjom sporednom ulogom znala da baci u senku glavne likove. Neko bi rekao da je srpsko glumište mnogo izgubilo, ali to je samo trenutak. Njenim delom, srpsko pozorište, fim, televizija, naša pozorišna umetnost, dobili su mnogo. Neka joj je večna slava i hvala - rekao je ministar Selaković.

- Njena nezaboravna uloga tetka Doke otvorila joj je vrata slave za sva vremena. Plenila je svojom pojavom. Bila je bez dlake na jeziku. Nikad kad je govorila nisam znao kako će njen nastup da se završi - istakao je Dačić i dodao:

- Znala je da mi kaže da moraš da nastojiš da budeš bolji čovek. Biti glumac nije moguće bez kvaliteta sopstvene ličnosti, a duhovitost je stvar inteligencije. Mislim da je mlada otišla. Na nama je da čuvamo sećanje na nju.

Ovacije i suze za Radmilu

Komemoracija završena aplauzomfoto: Kurir

Komemoracija je završena filmom koji je pripremio Balša Đogo. Ovim putem prikazan je izbor iz bogate kraijere Radmile Živković. Posebno emotivan trenutak koji je rasplakao sve okupljene bili su inserti iz filmova u kojima je Radmila ostvarila antologijske uloge.

Prvi među njima prikazan je film "Naivko" iz 1975. godine, gde je igrala sa Ljubišom Samardžićem Smokijem.

Druga po redu scena bila je iz "Sivog doma", u kojoj pokojni Žarko Laušević grli Živkovićevu, što je mnoge raznežilo i podsetilo na neka davna vremena.

Film je završen insertom iz komada "Gospođa ministarka" u kome je Radmila tumačila lik Živke ministarke.

- Idite kući, ali zapamtite ja mogu opet da budem ministarka - bila je rečenica kojom je završen film.

Na kraju se salom orio gromoglasan aplauz u častlegendarne Radmile Živković.

(Espreso/ Kurir/Prenela PV)