Hong Kong, Foto: Profimedia

neverovatno

Kirija kao za 3 stana u Beogradu: Na ovom mestu ljudi žive u 9 kvadrata, stančić kao ormančić (VIDEO)

Vlada je ovaj kompleks izgradila šezdesetih godina prošlog veka

Objavljeno: 23.09.2024. 20:17h

Život u Hong Kongu je izuzetno skup. Štaviše, prema istraživanju finansijske konsultantske kompanije Mercer, ova posebna administrativna regija Kine već treću godinu zaredom se smatra najskupljim mestom za život.

Panorama Hong Konga ispunjena je visokim neboderima i zgradama koje nude stanove za svaki ukus i budžet. Najjeftinije je iznajmiti jednosoban stan, čije se cene u proseku kreću od 1300 do 2300 evra.

U četvrti Kuari Bej nalazi se neobična zgrada distopijskog izgleda, poznata kao "Čudovište", koja nudi jeftiniji smeštaj.

Jeftin smeštaj u najskupljem gradu na svetu

"Čudovište" zapravo nije jedna zgrada, već kompleks od pet monumentalnih međusobno povezanih zgrada sa 2243 stana, u kojima živi oko 10.000 stanovnika.

Vlada je ovaj kompleks izgradila šezdesetih godina prošlog veka, nakon naglog porasta broja stanovnika, kako bi omogućila ljudima sa nižim primanjima pristupačan životni prostor.

Jutjuberka Ašlej Kim prikazala je kako izgleda život u "Čudovištu". Prošle godine je živela u stanu od svega 9 kvadratnih metara, i kako kaže, nije joj bilo tako loše kao što bi se na prvi pogled činilo.

Njen stan od 9 kvadrata obuhvatao je jednu prostoriju, koja je bila podeljena na spavaći deo, radni kutak, kuhinju i skladišni prostor.

U vreme kada je tražila stan, mali stanovi u "Čudovištu" iznajmljivali su se po cenama od 465 do 800 evra. Šta se za te novce može dobiti u Hong Kongu, pogledajte u njenom Jutjubu videu u nastavku teksta, Punkufer.

Bonus video:

(Espreso/Punkufer/M.L.)