Rajan Vesli Raut, Foto: Facebook / Ryan Routh

NAJEŽIĆETE SE

Pronađena jeziva poruka osumnjičenog za pokušaj ubistva Trampa: Za ovo se tek sad saznalo, a ono što piše...

Poruka je bila postavljena u kutiju koja je pre nekoliko meseci ostavljena u domu neidentifikovane osobe, koja je nije otvorila sve do hapšenja prošle nedelje.

Objavljeno: 23.09.2024. 18:18h

Čovek osumnjičen za pokušaj atentata na Donalda Trampa na golf terenu u Floridi ostavio je poruku u kojoj je naveo da namerava da ubije bivšeg predsednika SAD, a u njegovom automobilu je pronađena ručno ispisana lista datuma i mesta na kojima je Tramp trebalo da se pojavi, saopštilo je Ministarstvo pravde u ponedeljak.

Nove optužbe uključene su u memorandum o pritvoru podnet pred saslušanje u ponedeljak, kada je Ministarstvo pravde očekivalo da će izneti argument da 58-godišnji Rajan Vesli Raut treba da ostane u pritvoru, javlja AP.

Ovi detalji bi trebalo da podrže tvrdnje tužilaca da Raut predstavlja pretnju za javnu sigurnost, jer je unapred isplanirao ubistvo Trampa — što je zavera za koju zvaničnici tvrde da je osujećena zahvaljujući agentu Tajne službe koji je primetio pušku koja je virila iz žbunja na golf terenu u Zapadnom Palm Biču, gde je Tramp igrao.

Mesto na kom se skrivao osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa foto: AP Stephany Matat

Poruka je bila postavljena u kutiju koja je pre nekoliko meseci ostavljena u domu neidentifikovane osobe, koja je nije otvorila sve do hapšenja prošle nedelje. Kutija je takođe sadržala municiju, metalnu cev, građevinski materijal, alate, telefone i razna pisma. Osoba koja je primila kutiju i kontaktirala organe reda nije identifikovana u memorandumu Ministarstva pravde o pritvoru.

Jedna poruka, naslovljena sa "Dragi svete", izgleda da je bila zasnovana na ideji da atentat neće uspeti.

"Ovo je bio pokušaj atentata na Donalda Trampa, ali nisam uspeo. Trudio sam se najbolje što sam mogao. Sada je na vama da dovršite posao; ponudiću 150.000 dolara onome ko završi posao", navodi se u poruci, prema tužiocima.

Rautov advokat nije odmah odgovorio na mejl sa zahtevom za komentar u ponedeljak ujutru.

Zapisnici telefonskih poziva na koje se poziva Ministarstvo pravde pokazuju da je Raut putovao u Zapadni Palm Bič iz Grinsboroa sredinom avgusta i da se nalazio u blizini Trampovog golf kluba i njegove rezidencije Mar-a-Lago "tokom više dana i vremena" između 18. avgusta i dana navodnog pokušaja atentata.

On je uhapšen u nedelju popodne nakon što je agent Tajne službe, koji je nadgledao golf klub Tramp Internacional radi potencijalnih pretnji po bezbednost, video delimično zaklonjeno lice čoveka i cev poluautomatske puške uperene direktno ka njemu. Agent je pucao na Rauta, koji je pobegao, ali je uhvaćen u susednoj oblasti.

Tajna služba je saopštila da Raut nije ispalio nijedan hitac i da Trampa nikada nije imao u vidnom polju.

Ministarstvo pravde je takođe saopštilo u ponedeljak da su vlasti koje su pretražile njegov automobil pronašle šest mobilnih telefona, uključujući jedan koji je pokazivao pretragu na Guglu kako putovati iz okruga Palm Bič do Meksika.

Donald Tramp foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Takođe su pronašli listu sa datumima u avgustu, septembru i oktobru, kao i mesta na kojima se Tramp pojavljivao ili je trebalo da se pojavi, prema tužiocima. Beležnica pronađena u njegovom automobilu bila je ispunjena kritikama na račun ruskih i kineskih vlada i beleškama o tome kako se pridružiti ratu u korist Ukrajine.

U memorandumu o pritvoru se takođe pominje knjiga koju je Raut napisao prošle godine, u kojoj je kritikovao Trampov pristup spoljnopolitičkim pitanjima, uključujući i Ukrajinu. U knjizi je napisao da Iran ima pravo da "ubije Trampa" zbog njegovog izlaska iz nuklearnog sporazuma.

Raut se suočava sa optužbama za nezakonito posedovanje oružja uprkos višestrukim presudama za krivična dela, uključujući dve optužbe za posedovanje ukradene robe 2002. godine u Severnoj Karolini, kao i za posedovanje vatrenog oružja s izbrisanim serijskim brojem. Moguće su ozbiljnije optužbe u narednim nedeljama.

Bonus video:

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)