Iran, ilustracija, Foto: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

izgradili

"Iranski zid": Podignuta barijera veća od 10 kilometara!

Vlasti u Teheranu nisu saopštile ukupan broj avganistanskih migranata u Iranu, ali je jedan poslanik nedavno procenio da ih je "između šest i sedam miliona"

Objavljeno: 23.09.2024. 15:18h

Iran je izgradio više od 10 kilometara zida na granici sa Avganistanom, glavnom prelazu za migrante iz te zemlje, izjavio je zvaničnik vojske, a preneli su lokalni mediji.

"Na granici (sa Avganistanom) je izgrađeno više od 10 kilometara zida, a planirano je još 50 kilometara", rekao je zamenik komandanta iranskih Kopnenih snaga Nozar Nemati. Ministar unutrašnjih poslova Eskandar Momeni najavio je 9. septembra potpuno zatvaranje granica, uz obrazloženje da Iran "više nije u stanju da prihvati toliki broj avganistanskih imigranata".

Prema vladinim podacima, u Iranu ima "više od 2,7 miliona avganistanskih izbeglica sa regulisanim statusom" ili "97 odsto od ukupnog broja migranata koji su borave legalno u toj zemlji".

Vlasti u Teheranu nisu saopštile ukupan broj avganistanskih migranata u Iranu, ali je jedan poslanik nedavno procenio da ih je "između šest i sedam miliona".

Iran deli više od 900 kilometara granice sa Avganistanom.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)