Hrvatska, ilustracija, Foto: Shahid Mehmod / Panthermedia / Profimedia

i oni uvode

Kada će Hrvati uvesti vojni rok? Oglasio se tamošnji ministar odbrane!

Izrazio je uverenje da će na dvomesečno služenje vojnog roka godišnje biti upućeno između 17.000 i 18.000 poziva hrvatskim mladićima starijim od 18 godina i dodao da ostaje mogućnost pozivanja na prigovor savesti

Objavljeno: 23.09.2024. 15:06h

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić izjavio je danas da je sve spremno za uvođenje obaveznog vojnog roka od 1. januara iduće godine, ali da se čeka politička odluka.

"Poliitčka odluka će biti doneta u Saboru, u razgovoru s premijerom i u razgovoru s predsednikom države. Kad ta poliitčka odluka bude definisana, da je to od 1. januara, mi krećemo s 1. januarom", rekao je novinarima u Bjelovaru Anušić, potpredsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Anušić je ponovio da je Ministarstvo odbrane ispunilo sve preduslove da obavezni vojni rok bude uveden početkom 2025. i da su spremne tri lokacije za smeštaj budućih vojnika - u Požegi, Sinju i Kninu.

Izrazio je uverenje da će na dvomesečno služenje vojnog roka godišnje biti upućeno između 17.000 i 18.000 poziva hrvatskim mladićima starijim od 18 godina i dodao da ostaje mogućnost pozivanja na prigovor savesti.

Anušić je kazao da bi trošak osnovnog vojnog obrazovanja trebalo da bude manji od pet miliona evra po naraštaju, prenela je Vlada u saopštenju.

U hrvatskoj javnosti se već neko vreme govori o vraćanju obaveznog vojnog roka. Jedan od najvećih zagovornika tog poteza je upravo Anušić, koji je nekoliko puta najavio vraćanje obaveznog vojnog roka od početka iduće godine za mladiće starije od 18 godina.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), izjavio je više puta da nema ništa od vraćanja vojnog roka bez razgovora i dogovora s njim kao predsednikom države i vrhovnim komandatom.

Milanović je optužio premijera Andreja Plenkovića, predsednika HDZ, da pokušava da ga zaobiđe prilikom donošenja odluke i da tima krši Ustav. Milanović je kazao da načelno nije protiv vraćanja obaveznog vojnog roka, ali je upitao "čemu žurba".

"Nema nikakve žurbe, osim političke agende, da (predsednički kandidat HDZ) Dragan Primorac ide na izbore, a on o tome nema stav, kao ni o čemu drugom", rekao je nedavno Milanović, koji je najavio da će se kandidovati za novi predsednički mandat na izborima krajem godine.

Milanović je optužio Plenkovića da već osam godina "satire Ustav" i istakao da je on kao predsednik države jedina brana tome.

U medjima je više puta isticano da nije obavljena potrebna politička procedura za povratak obaveznog služenja vojnog roka, koje je ukinuto 2008. godine. Od tada se vojni rok služi samo dobrovoljno, ali za to, prema zvaničnim podacima, vlada slabije interesovanje.

Nevladina organizacija Centar za ekonomsko obrazovanje predala je u julu Vladi i Ministarstvu odbrane peticiju protiv vraćanja obaveznog vojnog roka, s više od 5.000 potpisa.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)